Štáty Európskej únie si majú pomáhať pri výpadkoch dodávok plynu

NETKY.SK • 12 September 2017, 18:34 • 2 min
Štáty Európskej únie si majú pomáhať pri výpadkoch dodávok plynu

BRATISLAVA - Solidarita členských štátov Európskej únie sa premietne aj do dodávok zemného plynu.

slovakia

left justify in out

Európsky parlament totiž v utorok schválil pravidlá, ktoré umožnia členským štátom s problémami pri dodávkach plynu aktivovať program cezhraničnej pomoci. Budú tak môcť aktivovať mechanizmus solidarity, prostredníctvom ktorého požiadajú o pomoc susediace krajiny Európskej únie. Prioritou by podľa správy europarlamentu malo byť zabezpečenie dostatočných dodávok plynu pre domácnosti, zariadenia diaľkového vykurovania a prevádzky základných sociálnych služieb, medzi ktoré patria napríklad nemocnice.

Nariadenie rozdeľuje členské štáty do štyroch rizikových skupín a definuje tri úrovne krízových situácií týkajúcich sa dodávok energií. Ide o včasné varovanie, pohotovosť a stav núdze. Členské štáty ich majú vyhlasovať informovaním Európskej komisie a kompetentných orgánov v rámci ich rizikovej skupiny a v okolitých členských štátoch únie.

Nová legislatíva zároveň dáva Bruselu právo nahliadnuť do dohôd o dodávkach plynu, ktoré možno považovať za dôležité z pohľadu bezpečnosti dodávok. Sú to dohody, ktoré pokrývajú aspoň 28 % celoročnej spotreby plynu v danom členskom štáte. Európska komisia tiež môcť požiadať o informácie týkajúce sa ďalších komerčných dohôd, ktoré sú dôležité pre uzatvorenie kontraktu o dodávkach plynu, vrátane dohôd týkajúcich sa plynárenskej infraštruktúry.

"Domácnosti našich občanov nesmú nikdy ostať bez dodávok plynu. Členské štáty sa zaväzujú k vzájomnej pomoci v prípade prerušenia dodávok plynu. Nové nariadenie posilní regionálnu spoluprácu v oblasti núdzového plánovania a predchádzania krízam a zvýši transparentnosť dohôd o dodávkach plynu," vyhlásil na margo odsúhlaseného materiálu spravodajca Európskeho parlamentu Jerzy Buzek.

Nariadenie o bezpečnosti dodávok plynu po schválení plénom Európskeho parlamentu ešte musia potvrdiť zodpovední ministri na rokovaní Rady Európskej únie. Následne bude zverejnené v Úradnom vestníku Európskej únie. Do platnosti vstúpi dvadsať dní po zverejnení.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona