Štáty EÚ sa dohodli na vyššom zastúpení žien na riaditeľských pozíciách

NETKY.SK • 14 Marec 2022, 17:14 • 2 min
Štáty EÚ sa dohodli na vyššom zastúpení žien na riaditeľských pozíciách

BRUSEL – Ministri práce a sociálnych vecí členských krajín EÚ sa na pondelňajšom zasadnutí v Bruseli dohodli na „všeobecnom prístupe“ k navrhovaným právnym predpisom EÚ, ktorých cieľom je zlepšiť rodovú rovnováhu medzi nevýkonnými riaditeľmi kótovaných spoločností. Informuje o tom spravodajca TASR.

slovakia

left justify in out

Cieľom smernice EÚ je stanoviť kvantitatívny cieľ pre podiel žien v predstavenstvách spoločností kótovaných na burze. Spoločnosti by po konečnom prijatí smernice museli podniknúť kroky, aby do roku 2027 najmenej 40 percent nevýkonných riaditeľských pozícií zastávali ženy alebo 33 percent v prípade, ak sa započítajú všetci členovia predstavenstva firmy.

 

img

 

Pozícia Rady EÚ objasňuje, že je na členských štátoch a nie spoločnostiach, aby si vybrali medzi týmito dvoma navrhovanými cieľmi. Spoločnosti, ktoré tieto ciele nedosiahnu, by museli pri menovaní alebo voľbe nových riaditeľov uplatňovať jasné, jednoznačné a neutrálne formulované kritériá. Politickú dohodu považuje za úspech aj francúzske predsedníctvo v Rade EÚ.

 

img

 

Francúzska ministerka práce, zamestnanosti a ekonomického začlenenia Elisabeth Borneová, ktorá predsedala Rade ministrov, uvedenú dohodu označila za „krok vpred“. Vyzvala na rýchle začatie rokovaní s Európskym parlamentom s cieľom prijatia smernice. Podľa tlačovej správy Rady EÚ v októbri 2021 bolo len 30,6 percenta členov predstavenstiev a len 8,5 percenta predsedov predstavenstiev ženského rodu. Rozdiel medzi členskými štátmi je tiež veľký.

 

Možno vás zaujme: Štvrté kolo ukrajinsko-ruských rokovaní bolo prerušené



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona