Štáty EÚ nesmú byť závislé od ratingových hodnotení

NETKY.SK • 16 Január 2013, 13:06 • 2 min
Štáty EÚ nesmú byť závislé od ratingových hodnotení

Štáty EÚ nesmú byť závislé od ratingových hodnotení - Svet Flašíková-Beňová pripomenula, že europarlament už v roku 2011 žiadal prísnejší regulačný rámec a poukazoval na potrebu znížiť nadmerné spoliehanie sa na ratingové agentúry. Poslanci Európskeho par

slovakia

left justify in out

imgFlašíková-Beňová pripomenula, že europarlament už v roku 2011 žiadal prísnejší regulačný rámec a poukazoval na potrebu znížiť nadmerné spoliehanie sa na ratingové agentúry.

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) počas utorňajšej (15.1.) rozpravy o prehodnotení činnosti ratingových agentúr sa zhodli na tom, že nastal čas pre dôraznejšiu reguláciu ich činnosti.

O tom, či k prísnejšej regulácii ich činnosti a významu dôjde, rozhodnú europoslanci v dnešnom hlasovaní.

V poslaneckej rozprave vystúpila aj slovenská poslankyňa Monika Flašíková-Beňová, ktorá poznamenala, že členské štáty sa musia oslobodiť od závislosti od ratingových hodnotení.

Flašíková-Beňová pripomenula, že europarlament už v roku 2011 žiadal prísnejší regulačný rámec a poukazoval na potrebu znížiť nadmerné spoliehanie sa na ratingové agentúry. Podľa jej názoru by regulácia ich činnosti mohla pozitívne ovplyvniť fungovanie finančných trhov.

"Ratingy by sa mali považovať za informácie, ktoré treba brať do úvahy, avšak agentúry by nemali mať osobitné postavenie a ani by nemali automaticky ovplyvňovať činnosť hospodárskych a finančných subjektov a verejných inštitúcií," uviedla poslankyňa, ktorá je v EP členkou Progresívnej aliancie socialistov a demokratov (S&D).

Podľa nej je neprijateľné, aby načasovanie a forma zverejnenia ratingov vyplynula z jednostranného rozhodnutia agentúr. Dodala, že členské štáty sa musia oslobodiť od závislosti od ratingových hodnotení.

"Hodnotenie musí byť spojené s jasnými kritériami a jasnou metodikou," uviedla Flašíková-Beňová.

Slovenská europoslankyňa zároveň zdôraznila, že EÚ má prvýkrát plán na vytvorenie Európskej verejnej ratingovej agentúry a požiadala Európsku komisiu, aby zverejnila konkrétny návrh v tomto smere najneskôr do roku 2016.

Český europoslanec Evžen Tošenovský z frakcie Európskych konzervatívcov a reformistov (ECR) sa zaradil do názorového prúdu tej časti europoslancov, podľa ktorých k regulácii ratingových agentúr treba pristupovať veľmi opatrne.

Tošenovský uviedol, že snaha o zavedenie právnych predpisov v oblasti ratingových agentúr je v dobe ekonomickej krízy pochopiteľná, avšak nie je jednoduché povedať, či je to aj správne. "Musíme si uvedomiť to, že vplyv a dopad stanovísk ratingových agentúr je daný ich dlhodobým pôsobením na trhu a tvrdou vnútornou konkurenciou. Ak by boli zavedené regulácie, je otázkou, či by časom nedošlo k administratívnemu alibistickému správaniu a straty hlavnej funkcie agentúr ako objektívnych hodnotiteľov," upozornil český pravicový politik.

Tošenovský pripustil, že hodnotenie štátneho zadlženia je vo svojich dosahoch rizikovou aktivitou, a preto je rozumná snaha o obmedzenie subjektívneho vplyvu pri vydávaní hodnotenia a obmedzenie možnej kapitálovej zainteresovanosti vlastníkov hodnotiacich agentúr. Ako však dodal, je diskutabilné, či zavedené pravidlá na reguláciu ich činnosti budú znamenať skutočné zníženie rizikovosti pre udalosti nasledujúce po vydaní hodnotenia.

Český europoslanec dodal, že EÚ by mala minimalizovať výsledok dohodnutých regulačných úprav, na druhej strane však treba vystaviť agentúry väčšej zodpovednosti za ich vyhlásenia bez možnosti schovávať sa za administratívne povinnosti.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona