Štatút Hongkongu sa meniť nebude, sľubuje čínsky premiér

NETKY.SK • 10 Október 2014, 18:26 • 2 min
Štatút Hongkongu sa meniť nebude, sľubuje čínsky premiér

BERLÍN - Čínsky premiér Li Kche-čchiang v piatok prisľúbil, že jeho vláda nemieni meniť spôsob, akým politicky spravuje autonómny Hongkong. Reagoval tým na obavy z intervencie Pekingu v čase najmasovejších demonštrácií v novodobých dejinách tejto bývalej britskej kolónie.

slovakia

left justify in out

"Ústredná vláda v Číne sa vždy riadila princípom jedna krajina, dva systémy. Hongkončania spravujú Hongkong prostredníctvom vysokého stupňa autonómie a v praxi sme videli, že neprišlo k žiadnej zmene tejto politiky," povedal Li v Berlíne na spoločnej tlačovej konferencii s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou. Zahraničným investorom pôsobiacich v Hongkongu zároveň prisľúbil, že Čína bude aj naďalej "chrániť ich záujmy".

 

Najrozsiahlejšie protesty v Hongkongu od návratu pod čínsku správu v roku 1997 vyvolalo rozhodnutie, na základe ktorého bude musieť kandidátov do prvých priamych volieb v Hongkongu naplánovaných na rok 2017 najskôr odsúhlasiť výbor lojálny komunistickému vedeniu v Pekingu. Lídri hongkonskej samosprávy požiadavky demonštrantov opakovane odmietli, na čo druhá strana pohrozila okupáciou vládnych budov. Čínske vedenie považuje požiadavky demonštrantov za neoprávnené a "odsúdené na neúspech".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies