Štátu hrozí arbitráž za viac ako 20 miliónov eur

NETKY.SK • 27 Február 2012, 11:40 • 2 min
Štátu hrozí arbitráž za viac ako 20 miliónov eur

tátu hrozí arbitráž za viac ako 20 miliónov eur - Politika Slovenskej republike hrozí súdny spor o milióny eur. Ako informuje dnešné vydanie denníka Hospodárske noviny (HN), ide o medzinárodnú arbitráž za vyše 20 miliónov eur.

slovakia

left justify in out

img

Slovenskej republike hrozí súdny spor o milióny eur. Ako informuje dnešné vydanie denníka Hospodárske noviny (HN), ide o medzinárodnú arbitráž za vyše 20 miliónov eur. Holandské spoločnosti Multiinvest a Finspel totiž tvrdia, že Slovensko v snahe získať taiwanského elektronického giganta AU Optronics nedodržalo zmluvné podmienky pri výstavbe priemyselného parku.
      Tú mali pri Trenčíne zabezpečiť práve Holanďania cez slovenskú dcérsku spoločnosť. "Multiinvest a Finspel žiadajú odškodné za vynaložené náklady spojené s výstavbu priemyselného parku a zmarený zisk," potvrdil pre HN hovorca ministerstva financií Martin Jaroš. Doplnil, že holandské firmy vlani v decembri poslali rezortu žiadosť o riešenie sporu, a to v zmysle dohody medzi nami a Holandským kráľovstvom o podpore a ochrane investícií.
      HN túto informáciu potvrdil aj Remon Vos so spoločnosti CTP. Ide o firmu, ktorá patrí Multiinvestu a Finspelu, a ktorej slovenská dcéra CTP Invest mala vykúpiť pozemky a zdevelopovať priemyselný park pre taiwanského investora AU Optronics. Z biznisu však napokon nič nebolo, a to napriek tomu, že s mestom Trenčín mal CTP Invest uzatvorenú zmluvu a zmluvu o spolupráci.
      Pre AU Optronics nakoniec výkup 27 hektárov pôdy zabezpečila štátna firma HN Invest. Dôvodom podľa HN je, že investičnú pomoc nedostali iba Taiwančania, ale aj samotné mesto Trenčín. To za ne malo vybudovať napríklad infraštruktúru či kanalizáciu. "V prípade, že dotácia pre mesto je viac ako 1,2 milióna eur, musí sa všetko, teda aj výkup pozemkov, riešiť cez účelovo založenú firmu HN Invest," vysvetlil HN zdroj oboznámený so situáciou, ktorý si neželal byť menovaný. V súčasnosti beží SR šesťmesačná lehota na urovnanie sporu.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies