Štátu chýba v rozpočte na budúci rok ďalších 233 mil. eur

NETKY.SK • 27 September 2012, 11:42 • 2 min
Štátu chýba v rozpočte na budúci rok ďalších 233 mil. eur

Štátu chýba v rozpočte na budúci rok ďalších 233 mil. eur - Slovensko Štátu oproti súčasnému návrhu rozpočtu na budúci rok chýba v príjmoch ďalších 233 miliónov eur.

slovakia

left justify in out

img

Štátu oproti súčasnému návrhu rozpočtu na budúci rok chýba v príjmoch ďalších 233 miliónov eur. Vyplýva to z aktualizovanej prognózy Ministerstva financií (MF) SR, ktorú dnes predstavil šéf rezortu Peter Kažimír (Smer-SD).

Predchádzajúce odhady daňovo-odvodových príjmov verejnej správy pre roky 2012 a 2013 preto znížil rezort financií o dodatočných 0,2 %, resp. 0,3 % hrubého domáceho produktu (HDP). Po započítaní opatrení z konsolidačného balíčka pripraveného súčasnou vládou sa odhad celkových daňových a odvodových príjmov oproti júlovej prognóze zvýšil o 139 miliónov eur alebo 0,2 % HDP v tomto roku a 978 miliónov eur alebo 1,3 % HDP v roku 2013.

Kažimír v tejto súvislosti avizoval, že k doteraz pripravenej legislatíve už nebude predkladať žiadne ďalšie návrhy na zvyšovanie daní. "So všetkými problémami sa budeme musieť vysporiadať v rámci výdavkov a iných nedaňových príjmov. Takisto avizujem, že sa budeme musieť uskromniť aj na prioritách vlády," odkázal na dnešnej tlačovej konferencii.

Z tohto dôvodu ministerstvo financií bude pokračovať vo viazaní výdavkov jednotlivých rezortov, ktoré už v súčasnosti predstavuje sumu 120 miliónov eur. Ku konsolidácii budú musieť podľa Kažimíra tiež výraznejšie prispieť samosprávy. "Obrátili sme sa už na primátorov, starostov a županov, aby takisto zareagovali na vývoj svojich príjmov, lebo sa to netýka len štátu, ale aj samosprávy," upozornil.

Viacero konsolidačných zákonov, vrátane zvyšovania daní z príjmov, má vláda prerokovať už v piatok (28.9.). S jednotlivými ministrami chce Kažimír hovoriť aj o financovaní ich požiadaviek nad rámec rozpočtu. "Mám predstavu o tom, aké priority žiadajú moji kolegovia vo vláde. Ale realita je úplne iná. Mojou prioritou ako ministra financií je pripraviť rozpočet, ktorý bude pod úrovňou 3 %," zdôraznil. Definitívny návrh rozpočtu na budúci rok plánuje predložiť vláde 10. októbra.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona