Statoil predložil plán na rozvoj najväčšieho ropného poľa od 80. rokov

NETKY.SK • 13 Február 2015, 14:42 • 2 min
Statoil predložil plán na rozvoj najväčšieho ropného poľa od 80. rokov

OSLO - Nórska štátna energetická spoločnosť Statoil dnes predložila vláde plán na rozvoj najväčšieho ropného poľa blízko Nórska od konca 80. rokov minulého storočia.

slovakia

left justify in out

Odhaduje sa, že nové ložisko bude ročne generovať tržby vo výške 1,35 bilióna nórskych korún (154,42 miliardy eur) a prinesie ekonomike až 50.000 nových pracovných miest. Informovala o tom agentúra DPA.
     

"Je to historický deň," vyhlásil minister ropného priemyslu Trond Lien pri preberaní dokumentácie k projektu od Statoilu a jeho partnerov.
     

Ropné pole Johan Sverdrup objavili odborníci už v roku 2010 a podľa ich odhadov by malo byť v prevádzke zhruba 50 rokov.
     

Príjmy z nového ropného poľa sú "robustné" aj z pohľadu súčasných nízkych cien ropy, tvrdí generálny riaditeľ firmy Statoil Eldar Saetre.
     

Prvá etapa jeho rozvoja prinesie približne 50.000 pracovných príležitostí. Stane sa tak jedným z najväčších nórskych priemyselných projektov a veľkým zdrojom daňových príjmov pre nórsku ekonomiku.
     

Ťažba na ropnom poli, ktoré sa nachádza približne 155 kilometrov západne od prístavu Stavanger na juhu krajiny, by sa mala začať koncom roku 2019.
     

Investície sa v prvej fáze odhadujú na 117 miliárd NOK a výnosy z ložiska, ktoré ukrýva aj plyn, by sa mali pohybovať v rozmedzí 1,4 až 2,4 miliardy barelov (1 barel = 159 litrov) ropného ekvivalentu.
     

Vláda teraz plán podrobne preskúma, kým ho pošle do parlamentu na schválenie.
     

Statoil má v novom ložisku najväčší, konkrétne 40-% podiel. Jeho partnermi v projekte sú Lundin Norway, Petoro, Det norske oljeselskap a Maersk Oil. Agentúra DPA ale neuvádza výšky ich podielov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona