Štátnym policajtom majú s meraním nápravových tlakov pomáhať aj obecní

NETKY.SK • 6 Október 2013, 19:18 • 2 min
Štátnym policajtom majú s meraním nápravových tlakov pomáhať aj obecní

BRATISLAVA - Poslanec Viliam Novotný v novele cestného zákona navrhuje, aby boli pri týchto činnostiach na cestách 2. a 3. triedy a miestnych komunikáciách súčinní aj obecní policajti.

slovakia

left justify in out

Meranie nápravových tlakov a rozmerov vozidiel by už nemuselo byť len na pleciach štátnych policajtov. Poslanec NR SR Viliam Novotný (SDKÚ-DS) v novele cestného zákona navrhuje, aby boli pri týchto činnostiach na cestách 2. a 3. triedy a miestnych komunikáciách súčinní aj obecní policajti. Diaľnice, rýchlostné cesty a cesty 1. triedy majú naďalej ostať v kompetencii štátnych policajtov. Právnou normou sa bude parlament zaoberať na októbrovej schôdzi.

Novotný upozorňuje, že v súčasnom období dochádza vzhľadom na častú prepravu nákladov nerešpektujúcich ustanovenia o maximálnych povolených hmotnostiach vozidiel, súprav vozidiel či nápravových tlakov, k poškodzovaniu ciest a komunikácií v správe samosprávnych krajov, obcí a miest. "Tento stav je možný aj preto, že vzhľadom na veľkú vyťaženosť príslušníkov Policajného zboru SR nie je možné vždy v požadovanom čase a na potrebnom mieste zabezpečiť súčinnosť príslušníkov polície pri meraní nápravových tlakov. Stáva sa tak často aj preto, že prepravca doslova čaká, kým príslušník polície neodíde preč, a potom naloží náklad a odíde," upozorňuje opozičný poslanec.

Podľa jeho slov si treba uvedomiť, že sú to často práve samosprávne kraje či obce a mestá, ktoré zabezpečujú údržbu komunikácií a na ich pleciach spočívajú náklady na rekonštrukciu a opravy ciest poškodených práve vďaka preprave ťažkých, limity prekračujúcich nákladov. "Z tohto hľadiska považujeme preto za správne, aby takéto kontroly mohli prebiehať v súčinnosti s obecnou políciou, ktorá ako orgán samosprávy má záujem, ale rovnako tak povinnosť, zabezpečovať ochranu majetku samosprávy," dodal Novotný.

Poslanec sa takúto zmenu nepokúša presadiť po prvý raz. S rovnakou novelou prišiel aj spolu so svojím straníckym šéfom Pavlom Frešom začiatkom tohto roka. Vo februári ju väčšina poslancov zamietla.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona