Štátnym energetickým podnikom by sa malo dariť, rezort očakáva plusové hospodárenie

NETKY.SK • 21 August 2015, 12:34 • 2 min
Štátnym energetickým podnikom by sa malo dariť, rezort očakáva plusové hospodárenie

BRATISLAVA - Slovenským energetickým podnikom, v ktorých je štát akcionárom, by sa malo v nasledujúcich rokoch dariť. Ministerstvo financií SR predpokladá vo svojom návrhu rozpočtu verejnej správy na roky 2016 až 2018, že všetky energetické podniky s účasťou štátu budú v zisku aj v nasledujúcich štyroch rokoch, vrátane tohto roku.

slovakia

left justify in out

Budú tak nemalou čiastkou prispievať vo forme dividend do štátnej kasy. Najstabilnejšie by mali podľa plánov zverejnených v návrhu rozpočtu v spomínanom období hospodáriť spoločnosti Slovenská elektrizačná prenosová sústava (SEPS), Transpetrol, Stredoslovenská energetika (SSE) či Východoslovenská energetika (VSE). Naopak, turbulentné časy, či už pozitívneho alebo negatívneho charakteru, čakajú firmy ako Jadrová a vyraďovacia spoločnosť (JAVYS), Západoslovenská energetika (ZSE) a Slovenské elektrárne (SE).


Firma SEPS by mala v tomto roku dosiahnuť hospodársky výsledok v objeme 33 miliónov eur. V budúcom roku by mal byť na úrovni necelých 33 miliónov eur. V rokoch 2017 a 2018 by mal hospodársky výsledok slovenského prevádzkovateľa elektrizačnej prenosovej sústavy nepatrne klesnúť na hodnoty okolo 31 miliónov eur. Hospodársky výsledok slovenského prepravcu ropy, spoločnosti Transpetrol, by sa mal v najbližších štyroch rokoch pohybovať v stabilnej výške niečo vyše 7 miliónov eur.


Stredoslovenská energetika by mala podľa plánov dosiahnuť v tomto roku hospodársky výsledok v objeme necelých 61 miliónov eur. V budúcom roku by mal klesnúť na úroveň 57 miliónov eur, aby sa o rok neskôr vrátil znova na hodnoty okolo 60 miliónov eur. Východoslovenskí energetici z firmy VSE očakávajú podľa zverejnených údajov v návrhu rozpočtu verejnej správy v tomto roku hospodársky výsledok na úrovni 66 miliónov eur. V budúcom roku by mal klesnúť na 60 miliónov eur a v roku 2017 by sa mal zvýšiť na viac ako 62 miliónov eur.


Vylepšovať hospodársky výsledok by sa malo dariť postupne firme ZSE. Tá má podľa plánov ukončiť tento rok s hospodárskym výsledkom v objeme 59 miliónov eur. V budúcom roku by mal klesnúť na 57 miliónov eur, ale v ďalšom roku by mal vzrásť na 67 miliónov eur. V roku 2018 by sa mal hospodársky výsledok západoslovenských energetikov pohybovať na úrovni 73 miliónov eur.


Neľahké obdobie podľa údajov zverejnených v návrhu rozpočtu verejnej správy čaká Slovenské elektrárne a firmu JAVYS. Hospodársky výsledok slovenského dominantného výrobcu elektriny by mal z tohtoročných 360 miliónov eur klesnúť na budúcoročných 130 miliónov eur. V roku 2017 by sa mal hospodársky výsledok Slovenských elektrární pohybovať už len v objeme 35 miliónov eur.


Štátna akciová spoločnosť JAVYS, ktorá má okrem iného na starosti vyraďovanie jadrových blokov v Jaslovských Bohuniciach, by mala podľa zverejnených plánov tohtoročný hospodársky výsledok na úrovni 12,5 milióna eur zveľadiť na budúcoročných 16 miliónov eur. V rokoch 2017 a 2018 sa však predpokladá rapídny pokles hospodárskeho výsledku na úrovne 7, respektíve 5 miliónov eur.


V návrhu rozpočtu verejnej správy na roky 2016 až 2018 sa spomína aj Slovenský plynárenský priemysel, ktorý je v stopercentnom vlastníctve štátu. Zverejnený je však iba údaj tohtoročného očakávaného hospodárske výsledku, a to v objeme 325 miliónov eur. Pre ďalšie roky nie sú údaje o hospodárskom výsledku pri tejto spoločnosti uvedené. "Údaje nie sú k dispozícii a budú známe po schválení obchodných plánov orgánmi spoločností,“ konštatoval rezort financií.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies