Štátny železničný dopravca ZSSK skončil za 1. polrok v strate 3,4 milióna eur

NETKY.SK • 11 September 2014, 12:04 • 2 min
Štátny železničný dopravca ZSSK skončil za 1. polrok v strate 3,4 milióna eur

BRATISLAVA - Štátny osobný dopravca Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) sa za prvý polrok tohto roka ocitol v červených číslach. Firma hospodárila v prvých šiestich mesiacoch 2014 so stratou 3,4 milióna eur. Zároveň ale spoločnosť za toto obdobie previezla vo vlakoch viac cestujúcich než vlani.

slovakia

left justify in out

Dopravca tak podľa hovorkyne spoločnosti Jany Morháčovej prepravil v prvom polroku tohto roka 23,16 milióna cestujúcich. "Oproti skutočnosti minulého roka je to viac o 2,08 milióna osôb," vyčíslila Morháčová pre TASR. Medziročné porovnanie je ale podľa jej slov čiastočne ovplyvnené zmenou metodiky určovania počtu prepravených cestujúcich v rámci Integrovaného dopravného systému Bratislavského kraja.
      

Čo sa týka straty, tá je podľa Morháčovej oproti plánu nižšia o 11,6 milióna eur. Na takýto výsledok malo vplyv nižšie čerpanie nákladov na spotrebované nákupy a služby, najmä trakčné zdroje. Tiež aj nižšie náklady na dodávateľské opravy a udržovanie majetku. Zároveň mala firma vyššie výnosy, hlavne pre väčšie tržby z prepravy. Tie za prvý polrok tohto roka dosiahli 44,7 milióna eur. Oproti rovnakému obdobiu vlani to bolo o 700.000 eur viac. Štátny dopravca pritom za celý minulý rok dosiahol stratu 7,1 milióna eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies