Štátny zástupca Jirát ostro nesúhlasí s prepustením Ratha, ale rešpektuje ho

NETKY.SK • 11 November 2013, 18:21 • 2 min
Štátny zástupca Jirát ostro nesúhlasí s prepustením Ratha, ale rešpektuje ho

PRAHA - Český štátny zástupca Petr Jirát síce rešpektuje rozhodnutie Vrchného súdu v Prahe, ktorý vyhovel sťažnosti Davida Ratha a prepustil ho dnes na slobodu, avšak ostro s ním nesúhlasí. Podľa jeho názoru jestvujú naďalej opodstatnené dôvody na Rathovu väzbu a obavy z jeho možného úteku. Vyplýva to z rozhovoru, ktorý žalobca poskytol pre internetový server Lidovky.cz.

slovakia

left justify in out

Priamej odpovedi na otázku, či ho rozhodnutie odvolacieho súdu zaskočilo, sa Petr Jirát vyhol. Konštatoval, že pri podobnej dĺžke väzby je to vždy 50 na 50. "Chápem, že súdy sú netrpezlivé, že väzba trvá tak dlho. Možnosť ponechať ho vo väzbe ešte bola, podľa zákona tri roky," poznamenal. Na otázku, či už 18 mesiacov nebola neprimeraná dĺžka väzby, Jirát uviedol, že ak trvajú dôvody väzby a hrozba úteku, potom podľa jeho presvedčenia nebola.

Samotný exposlanec a niekdajší stredočeský hajtman David Rath sa v prvej verejnej reakcii po prepustení na slobodu poďakoval senátu Vrchného súdu za dnešný verdikt, príslušníkom väzenskej služby v Litoměřiciach i Prahe-Ruzyni za profesionálny a korektný prístup, ako aj blízkym a ďalším ľuďom, ktorí ho podporovali. Kritike podrobil naopak prácu polície a štátneho zastupiteľstva. Rath podľa vlastných slov nezvažuje návrat do politiky, ktorá sa mu vraj ukázala z tej najhoršej stránky, teda tak, že môže človeka priniesť až na samé dno. Z pozície občana by však rád na politikov pôsobil v záujme modernizácie väzenstva v krajine. Pre server Lidovky.cz zopakoval, že o siedmich miliónoch Kč, ktoré sa pred 18 mesiacmi našli u neho v škatuli od vína, nevedel.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies