Štátny tajomník Miloš Koterec na rokovaniach v centrále NATO

NETKY.SK • 8 November 2014, 18:57 • 2 min
Štátny tajomník Miloš Koterec na rokovaniach v centrále NATO

BRATISLAVA - Štátny tajomník Ministerstva obrany SR Miloš Koterec viedol v Bruseli rokovania s predstaviteľmi NATO o implementácii opatrení na posilnenie východnej hranice Aliancie. Stretnutia sa konali 6. – 7. novembra 2014 v centrále NATO.

slovakia

left justify in out

So zástupcom generálneho tajomníka NATO Alexandrom Vershbowom prediskutovali vývoj vzťahov NATO – Rusko vo svetle diania na Ukrajine. Koterec zdôraznil potrebu posilniť prítomnosť Aliancie v členských krajinách najviac dotknutých krízou: "Obranné spôsobilosti na východnom krídle Aliancie musia byť posilnené. SR aktívne pracuje na modernizácii vlastných síl. Pripravuje bojovú skupinu EÚ V4, ktorá bude využiteľná aj pre NATO". Vershbow podčiarkol potrebu splniť si záväzky zo samitu zvýšiť investície do obrany Slovenskej republiky. Koterec informoval zástupcu generálneho tajomníka o podpise kontraktu na nákup dvoch lietadiel Spartan, ktoré výrazne posilnia schopnosť nasadiť Ozbrojené sily SR.
      

S námestníkom generálneho tajomníka NATO pre obrannú politiku a plánovanie Heinrichom Braussom rokovali o aktuálnom procese a výsledkoch plnenia Akčného plánu pripravenosti Aliancie, ktorý bol schválený na septembrovom samite NATO vo Walese. Ako Koterec poznamenal, "NATO sa vracia ku kolektívnej obrane, čomu bude treba prispôsobiť výcvik. SR promptne zareagovala na zhoršenie bezpečnostnej situácie zorganizovaním dovtedy neplánovaného cvičenia Ground Pepper s krajinami V4 a USA. To bolo zamerané práve na precvičenie scenára kolektívnej obrany."
      

S ďalšími predstaviteľmi Aliancie prediskutoval kontúry budúcej misie NATO Rezolútna podpora v Afganistane a možné úskalia pri jej spúšťaní a priebehu. Rokoval tiež o možnostiach zapojenia slovenských firiem do obstarávacích procesov v rámci Aliancie a podpore NATO pri udržiavaní spôsobilostí OS SR.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies