Štátny rozpočet SR ku koncu mája skončil v deficite 1,88 miliardy eur

NETKY.SK • 2 Jún 2014, 12:54 • 2 min
Štátny rozpočet SR ku koncu mája skončil v deficite 1,88 miliardy eur

BRATISLAVA - Štátny rozpočet SR dosiahol ku koncu mája tohto roka schodok takmer 1,88 miliardy eur. Informovalo o tom dnes Ministerstvo financií (MF) SR.

slovakia

left justify in out

Oproti rovnakému obdobiu minulého roka boli príjmy štátneho rozpočtu vyššie o 194,9 milióna eur. V medziročnom porovnaní sa zvýšili aj výdavky štátneho rozpočtu, a to o 472,6 milióna eur. Napriek tomu je však podiel plnenia výdavkov štátneho rozpočtu len na úrovni 35,9 %, čo je medziročne o tri percentuálne body (p. b.) nižšie plnenie.
   

Celkové daňové príjmy boli v máji tohto roka vyššie o 22,4 milióna eur. Ako uviedol rezort financií, pozitívny vývoj bol zaznamenaný najmä u dane z pridanej hodnoty (DPH), keď príjem z tejto dane vzrástol o 51,4 milióna eur, zlepšil sa aj výnos spotrebných daní, a to o 18,6 milióna eur, u dane z príjmov fyzických osôb stúpol o 34,6 milióna eur a u dane z medzinárodného obchodu a transakcií vzrástol o 1,5 milióna eur.
     

Príjmy štátneho rozpočtu z dividend zaznamenali medziročne nárast o 70,2 milióna eur. "Na hotovostnej báze boli oproti vlaňajšku nižšie príjmy z dane z príjmov právnických osôb o 80,7 milióna eur. Doterajší vývoj však hovorí o pozitívnom riziku v prípade dane z príjmu právnických osôb na roky 2013 a 2014," uviedlo MF SR.
     

V máji 2014 štátny rozpočet zaznamenal aj nižšie príjmy z dane z príjmov vyberanej zrážkou, a to o 2,8 milióna eur. Negatívny vývoj bol podľa údajov MF SR zaznamenaný aj v rámci príjmov z rozpočtu EÚ, kde došlo k medziročnému poklesu o 232,5 milióna eur.
     

Ako ďalej informovalo ministerstvo, v rámci ostatných príjmov štátneho rozpočtu došlo k medziročnému nárastu o 334,7 milióna eur. "Najvýznamnejšiu časť z toho tvoria príjmy Úradu pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb, ktoré získal od mobilných operátorov za vydanie individuálnych povolení na používanie frekvencií z frekvenčných pásiem, a to v predpokladanej výške 163,9 milióna eur," priblížil rezort financií. Ďalším významným príjmom v sume 93 miliónov eur je podľa MF SR príjem spojený s ukončením procesu predaja ropy a ropných produktov.

"V rovnakej výške boli ovplyvnené aj ďalšie výdavky štátneho rozpočtu, teda uvedená operácia nemala dopad na schodok štátneho rozpočtu," konštatoval rezort financií.
     

Výdavky na obsluhu štátneho dlhu zaznamenali v máji medziročný nárast o 202,5 milióna eur, keďže vo štvrtom mesiaci tohto roka sa uskutočnila výplata kupónov štátnych dlhopisov v hodnote 185 miliónov eur.
     

V kategóriách výdavkov štátneho rozpočtu súvisiacich s čerpaním prostriedkov z rozpočtu EÚ (EÚ fondy) došlo k medziročnému poklesu o 4,8 milióna eur, pričom sa zároveň znížila aj potreba zdrojov spolufinancovania o 3,3 milióna eur. Platba do rozpočtu EÚ zaznamenala medziročný nárast o tri milióny eur. "Transfer Sociálnej poisťovni sa medziročne zvýšil o 132,2 milióna eur, čo je v súlade s návrhom rozpočtu na rok 2014. Čerpanie ďalších výdavkov štátneho rozpočtu medziročne vzrástlo takmer o 143 miliónov eur, pričom v tom je zahrnuté medziročné zvýšenie výdavkov o 93 miliónov eur súvisiace s ukončením procesu predaja ropy a ropných produktov," uviedlo MF SR.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies