Štátny podnik Lesy vysadil na Slovensku v tomto roku 15 miliónov stromov

NETKY.SK • 28 December 2016, 13:00 • 2 min
Štátny podnik Lesy vysadil na Slovensku v tomto roku 15 miliónov stromov

BRATISLAVA - Lesníci štátneho podniku Lesy SR vysadili v tomto roku takmer 15 miliónov nových stromčekov. Väčšinu sadeníc použili na obnovu lesa na kalamitných plochách na Kysuciach, v Nízkych Tatrách a v Slovenskom Rudohorí. Informovalo o tom Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV).

slovakia

left justify in out

Štátny podnik Lesy SR ukončil začiatkom decembra jesennú obnovu lesa, pri ktorej vysadil viac ako 1,7 milióna sadeníc lesných drevín. Spolu v tomto roku vysadili lesníci stromy na ploche 3 846 hektárov. Podľa agrorezortu bol približne rovnaký počet, 15 mil. stromov, vysadený aj minulý rok.


"Zalesňovanie sa koncentrovalo najviac na obnovu plôch po veternej a podkôrnikovej kalamite v Nízkych Tatrách, v Slovenskom Rudohorí a na Kysuciach, a tiež na obnovu borovicových a topoľových porastov na západnom Slovensku," uviedol výrobno-technický riaditeľ podniku Jozef Bystriansky. Z listnatých drevín vysadil štátny podnik 5,613 milióna kusov sadeníc buka a 1,231 milióna kusov duba. Z ihličnatých drevín mali najväčšie zastúpenie sadenice smreka, 2,882 milióna kusov, a 1,048 milióna kusov sadeníc jedle.


Štátny podnik Lesy Slovenskej republiky je najväčším správcom lesného majetku na Slovensku. Bol založený v roku 1999 rozhodnutím ministerstva pôdohospodárstva o splynutí štátnych lesných podnikov na Slovensku. Obhospodaruje približne 900 tisíc hektárov lesných pozemkov, čo je takmer 45 % lesného pôdneho fondu Slovenska.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies