Štátny fond rozvoja bývania sa v roku 2018 sústredí na komplexnú obnovu bytových budov

NETKY.SK • 1 Január 2018, 10:39 • 2 min
Štátny fond rozvoja bývania sa v roku 2018 sústredí na komplexnú obnovu bytových budov

BRATISLAVA – ŠFRB nasmeruje najviac prostriedkov do komplexnej obnovy bytových budov a znižovania ich energetickej náročnosti. Povedal to jeho šéf Juraj Kurňavka.

slovakia

left justify in out

Okrem zlepšenia fyzického stavu má obnova podľa generálneho riaditeľa fondu významný vplyv na celkovú spotrebu energie budov. V súčasnosti sa vyžaduje ultranízkoenergetická úroveň výstavby s hornou hranicou energetickej triedy A1.

 

"Pre rok 2018 získal ŠFRB financie z Integrovaného regionálneho operačného programu, kde je riadiacim orgánom Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR. V prvej tranži ide o 29,8 milióna eur, ktorá je určená na poskytnutie úverov na zvyšovanie energetickej efektívnosti existujúcich bytových domov," konkretizoval Kurňavka.

 

Bytové domy postavené v hromadnej bytovej výstavbe si žiadajú urýchlenú a komplexnú obnovu. Podľa odborných odhadov bolo ku koncu roka 2016 obnovených približne 58 % bytov v bytových domoch a okolo 37 % bytov v rodinných domoch, uviedol.

 

Ministerstvo dopravy a výstavby SR a fond spolupracovali na novelizáciách zákona o ŠFRB a vykonávacej vyhlášky, ktoré platia od 1. januára 2018. Podľa Kurňavku sa zmeny týkajú napríklad podmienok výšky úveru do 100 % obstarávacích nákladov stavby, úrokovej sadzby 0,5 % pre samostatné typy obnovy pri bytovom dome.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies