Štátny fond rozvoja bývania prispel k výstavbe skoro 36-tisíc nájomných bytov, finančný objem presiahol miliardu eur

NETKY.SK • 12 Január 2023, 18:00 • 2 min
Štátny fond rozvoja bývania prispel k výstavbe skoro 36-tisíc nájomných bytov, finančný objem presiahol miliardu eur

BRATISLAVA - Štátny fond rozvoja bývania (ŠFRB) od roku 2004 dopomohol k vzniku takmer 36-tisíc nájomných bytov vo finančnom objeme cez jednu miliardu eur.

slovakia

left justify in out

Téma dostupného nájomného bývania je podľa fondu mimoriadne aktuálna nielen v posledných rokoch. „Ceny nehnuteľností určených na bývanie narástli len za posledné tri roky o stovky eur na štvorcový meter, a tak je nie len pre mladých ľudí finančne čoraz náročnejšie zaobstarať si vlastné bývanie. Dokazuje to aj fakt, že naši mladí ľudia sa v priemere osamostatňujú až vo veku 31 rokov, čo je približne o päť rokov neskôr oproti okolitým štátom ako Česko a Rakúsko," uviedol ŠFRB pre agentúru SITA.

Výstavbu ešte väčšieho počtu nájomných bytov má umožniť nový systém štátom podporovaného nájomného bývania, ktorý vlani schválila Národná rada SR. Ten má doplniť tradičnú štátnu podporu nájomného bývania cez dlhoročné zvýhodnené úvery zo ŠFRB a dotácie z Ministerstva dopravy SR. „Často sa však stretávame s tým, že mnohí si tieto dva modely zamieňajú, a preto sme pripravili prehľad hlavných charakteristík a rozdielov medzi oboma formami nájomného bývania," zdôvodnil ŠFRB.

 

img



Do systému podpory nájomného bývania s využitím úverov zo štátneho fondu sa môžu zapojiť obce, mestá, samosprávne kraje, neziskové organizácie či iné právnické osoby so sídlom na území Slovenska. Výhodný dlhodobý úver s nízkym úrokom môžu získať aj na technickú vybavenosť a pozemok, v najmenej rozvinutých okresoch majú nárok na pôžičku s nulovým úrokom. S úverom od fondu je možné stavať byty pre nižšie, stredné, ale aj vyššie príjmové skupiny. „V prípade bytov vo vlastníctve samosprávy určuje konkrétne podmienky (pre nájomníkov) všeobecne záväzné nariadenie. Pri právnickej osobe platí, že minimálne 80 % obstarávaných nájomných bytov prenajme fyzickej osobe s mesačným príjmom maximálne päťnásobku životného minima," priblížil ŠFRB. Pri tomto systéme je určená maximálna výška nájomného a fond eviduje veľký záujem o takéto bývanie, predvlani narástol objem poskytnutých prostriedkov o zhruba 50 %. Informácie o podmienkach a účeloch štátnej podpory nájomného bývania sú dostupné na stránke www.sfrb.sk.

 

img

 


Do modelu štátom podporovaného nájomného bývania môžu vstúpiť investiční partneri - právnické osoby na základe schválenia vládou. Financovanie výstavby, resp. kúpy nájomných bytov zabezpečia z vlastných zdrojov, pričom môžu uplatniť zníženú sadzbu dane z pridanej hodnoty vo výške 5 % aj na kúpu pozemku. To, kde budú investiční partneri stavať, závisí od ich rozhodnutia. Počíta sa s výstavbou najmä vo veľkých mestách a v ich okolí. „Bývanie je určené najmä tým, ktorí nepatria medzi najnižšie, ale ani najvyššie zarábajúcich," priblížil ŠFRB. Nájomník musí byť dospelý, mať trvalý, prechodný alebo iný pobyt na území SR, nesmie mať nedoplatky voči štátu či exekúcie a taktiež musí spĺňať ostatné podmienky určené vládou. Aj v tomto systéme bude maximálna výška nájomného. Záujemcovia o takéto bývanie sa budú môcť registrovať cez online rezervačný formulár. Tento nový model bývania sa ešte len formuje, ale predpokladá sa veľký záujem. Viac informácií o štátom podporovanom nájomnom bývaní je na portáli www.statnynajomnybyt.sk.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Peter Vince

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona