Štátnu Všeobecnú zdravotnú poisťovňu preverí kriminálka

NETKY.SK • 31 Október 2016, 09:21 • 2 min
Štátnu Všeobecnú zdravotnú poisťovňu preverí kriminálka

BRATISLVA - Vedenie Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) sa obrátilo na políciu, aby prišla preveriť hospodárenie poisťovne za predchádzajúceho riaditeľa Miroslava Vaďuru.

slovakia

left justify in out

Dôvodom je rekordné manko - do konca roka poisťovňa vykáže účtovnú stratu 283 miliónov eur a na účtoch jej reálne bude chýbať 51 miliónov eur. Polícia má preveriť podozrenie z trestného činu skresľovania hospodárskej evidencie.

 

Štátna poisťovňa ešte v takejto vysokej strate nebola. Doteraz najvyššiu mala v roku 2010, a to vyše 120 miliónov eur. Už o rok neskôr ale dosiahla päťmiliónový zisk. Vlani VšZP vykázala zisk 17,6 milióna eur, podľa Kočana však mala skončiť v mínuse. Jej súčasné vedenie teraz podáva pre odhadovaný tohtoročný hospodársky výsledok a nedostatočnú tvorbu technických rezerv orgánom činným v trestnom konaní podnet na prešetrenie. Majú preveriť, či nedošlo napríklad k trestnému činu skresľovania hospodárskej a obchodnej evidencie.

 

"Ministerstvo zdravotníctva SR ako akcionár pozorne vníma situáciu vo VšZP a je o nej manažmentom poisťovne priebežne informované. Tieto priebežné výsledky hospodárenia nemajú vplyv na schopnosť VšZP plniť si svoje finančné záväzky. Platby poskytovateľom zdravotnej starostlivosti nie sú nijako ohrozené ani obmedzené," reagovala hovorkyňa rezortu Stanislava Luptáková.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona