Štátnu komisiu pre voľby opäť povedie Eduard Bárány

NETKY.SK • 20 Máj 2016, 06:38 • 2 min
Štátnu komisiu pre voľby opäť povedie Eduard Bárány

BRATISLAVA – Štátnu komisiu pre voľby a kontrolu financovania politických strán opäť povedie právnik Eduard Bárány. Za predsedu komisie ho dnes zvolil parlament v tajných voľbách. Bárány viedol aj prvú štátnu komisiu.

slovakia

left justify in out

Noví členovia štátnej komisie v pondelok zložili sľub do rúk predsedu NR SR Andreja Danka. Podľa zákonov o podmienkach výkonu volebného práva a o volebnej kampani a súvisiacej novely zákona o politických stranách a politických hnutiach, ktoré sú účinné od 1. júla 2015, do komisie navrhuje päť členov vládne zoskupenie a päť opozícia. Ďalších štyroch doplní Najvyšší kontrolný úrad, generálna prokuratúra, najvyšší súd a ústavný súd. Od účinnosti zákona je to druhá komisia.


Smer-SD navrhol do novej komisie právnikov Mojmíra Mamojku a Petra Repáka. SNS navrhla Vladimíra Cipciara, ktorý pôsobí ako vedúci odboru správy nehnuteľností na ministerstve obrany. Most-Híd nominoval advokáta z Galanty Karola Nagya a Sieť Martina Vahančíka, ktorý je poslaneckým asistentom.


Opozičná SaS vyslala do komisie poslaneckého asistenta Andreja Pitoňáka, OĽaNO-NOVA bude mať rovnako ako vládny Smer-SD v komisii dvoch zástupcov. Navrhlo do nej bývalého splnomocnenca vlády pre rómske komunity Petra Polláka a bývalého poslanca NR SR Jána Mičovského. Hnutie Sme rodina bude zastupovať v komisii Vladimír Pčolinský. Jedného zástupcu bude mať aj Kotlebova Ľudová strana Naše Slovensko, ktorá navrhla dôchodcu Vladimíra Zemana.


Predsedníčka Najvyššieho súdu SR delegovala do Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán rektora Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici Vladimíra Hiadlovského. Ústavný súd SR nominoval bývalého podpredsedu Ústavného súdu SR právnika Eduarda Báránya. Predseda NKÚ do komisie delegoval generálneho riaditeľa finančnej a daňovej sekcie na úrade Juraja Kolaroviča. Generálny prokurátor delegoval do komisie námestníka generálneho prokurátora Jozefa Szabóa.


Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán je nezávislým orgánom na kontrolu financovania politických strán a politických hnutí, riadenie volieb a zisťovanie výsledkov volieb. Nahradila Ústrednú volebnú komisiu, ktorá sa kreovala pre každé voľby.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona