Štátnozamestnanecké vzťahy má riadiť úrad vlády

NETKY.SK • 30 Máj 2013, 12:09 • 2 min
Štátnozamestnanecké vzťahy má riadiť úrad vlády

BRATISLAVA – Vláda plánuje presúvať z ministerstva práce na úrad vlády kompetencie v oblasti štátnozamestnaneckých vzťahov a právnych vzťahov pri výkone práce vo verejnom záujme. Takýto návrh novely o organizácii činnosti vlády a organizácii ústrednej štátnej správy dnes odobrili ministri na rokovaní kabinetu.

slovakia

left justify in out

Zmena je podľa predkladateľov návrhu potrebná, pretože na Slovensku panuje stav, ktorý nie je charakteristický pre členské štáty EÚ. Netypická situácia vznikla v roku 2006 zrušením Úradu pre štátnu službu a presunom kompetencie v oblasti štátnej služby pod ministerstvo práce. V iných členských krajinách Európskej únie patrí kompetencia pre oblasť štátnej služby spravidla pod úrad vlády (úrad predsedu vlády), pod rezort vnútra (rezort verejnej správy) alebo rezort financií. Takéto typické začlenenie štátnej (verejnej) služby do kompetencie niektorého zo spomenutých orgánov je podľa autorov novely podmienené aj osobitným postavením a významom štátnej služby v tvorbe a uskutočňovaní komplexnej vnútornej politiky štátu. 

Úrad vlády SR by mal po novom zastrešovať jednotný systém riadenia ľudských zdrojov vo verejnej správe, aby sa zefektívnili riadiace činnosti v tejto oblasti. “Navrhovanou zmenou sa zároveň posilní legislatívny a systémový rámec pre pôsobenie štátnej služby a vytvoria sa podmienky pre zvyšovanie profesionality a kvalifikácie štátnych zamestnancov,” uvádza sa v dôvodovej správe novely. Kompetencie by sa mali presúvať od októbra.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies