Štátni zamestnanci v Zimbabwe mali smutné Vianoce, nedostali platy načas

NETKY.SK • 29 December 2015, 21:55 • 2 min
Štátni zamestnanci v Zimbabwe mali smutné Vianoce, nedostali platy načas

HARARE - Štátni zamestnanci v Zimbabwe mali neradostné Vianoce, pretože vláda im nevyplatila načas decembrové výplaty. Informovala o tom dnes tlačová agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Žold dostali včas iba vojaci. Učitelia, ktorým mzdu vyplácajú zvyčajne 22. deň v mesiaci, dostali plat týždeň po termíne - až 29. decembra. Mnohí učitelia vyhlásili, že na výplatných páskach ich čakalo prekvapenie - z mesačného platu, ktorý je 400 dolárov, im odobrali desať percent. Vláda dodala, že ostatní štátni zamestnanci budú vyplatení v neskoršom termíne.

 

Zimbabwianska ministerka verejných služieb Prisca Mupfumirová uviedla, že peniaze na vyplatenie ostatných miezd a odmien štátnych zamestnancov ešte nie sú k dispozícii.

 

Minister financií Patrick Chinamasa oznámil, že všetkým štátnym zamestnancom vyplatia mzdy 5. januára. Dodal, že na platy 276.000 štátnych zamestnancov krajiny ide 80 percent príjmov zimbabwianskej vlády.

 

Vláda je pritom v Zimbabwe najspoľahlivejším zamestnávateľom, pretože súkromnému sektoru škodí neustála ekonomická neistota.

 

Zimbabwiansky prezident Robert Mugabe je v súčasnosti na rodinnej dovolenke v Ázii, uviedol vo vyhlásení jeho úrad.

 

"Mugabe je zaneprázdnený míňaním skúpych finančných zdrojov Zimbabwe na úžasnú dovolenku pre svoju manželku, keď jeho krajina trpí," uviedol Obert Gutu, hovorca hlavnej opozičnej strany, Hnutia za demokratickú zmenu (MDC).

 

Lekári z Asociácie zimbabwianskych nemocničných lekárov plánujú vstúpiť 1. januára do štrajku na protest proti bezuzdnému míňaniu vrcholných štátnych predstaviteľov, hoci zdroje krajiny sú skromné.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona