Štátni zamestnanci v USA sa pripravujú na neplatené voľno

NETKY.SK • 27 September 2013, 09:19 • 2 min
Štátni zamestnanci v USA sa pripravujú na neplatené voľno

WASHINGTON - Biely dom a predstavitelia odborov sa vo štvrtok začali pripravovať na prípadné pozastavenie činnosti štátnych služieb, ktoré hrozí, ak sa americkí zákonodarcovia do utorka nedohodnú na rozpočte na nasledujúci rok. Informoval o tom jeden z odborových lídrov.

slovakia

left justify in out

Prípadné zlyhanie rokovaní o rozpočte by mohlo mať za následok, že by sa v utorok nedostalo do práce 800 tis. až 1 mil. amerických štátnych zamestnancov, od upratovačiek až po raketových inžinierov, povedal agentúre Reuters v telefonickom rozhovore šéf Americkej federácie vládnych zamestnancov J. David Cox. Štátni zamestnanci na pozíciách, ktoré sa považujú za kľúčové na zabezpečenie fungovania štátu, by sa pritom podľa neho museli do zamestnania dostaviť, za prácu by však nedostali zaplatené. Predstavitelia Bieleho domu vo štvrtok odborových lídrov informovali, že rozhodnutie v tejto otázke by malo padnúť v najbližších 24 až 36 hodinách, dodal Cox. 

Pozastavenie činnosti amerických štátnych funkcií od 1. októbra, ktorý je pre americký rozpočet začiatkom finančného roka, ani zďaleka nie je isté. Prezident Obama a jeho demokrati vedú zdĺhavú vojnu nervov s opozičnou Republikánskou stranou, ktorá žiada zmeny v reforme zdravotnej starostlivosti a podmieňuje nimi svoj súhlas s rozpočtovou legislatívou. Viacerí vysokí republikánski predstavitelia však napriek tomu nepredpokladajú, že by bolo zastavenie činnosti štátu reálne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies