Štátnemu Tiposu hrozí platiť milióny Lemikonu, schránka sa sťažuje

NETKY.SK • 25 November 2015, 10:03 • 2 min
Štátnemu Tiposu hrozí platiť milióny Lemikonu, schránka sa sťažuje

BRATISLAVA – Národnej lotériovej spoločnosti Tipos hrozí, že bude musieť zaplatiť takmer 100 miliónov eur schránkovej firme Lemikon Limited z Cypru.

slovakia

left justify in out

Cyperská schránka totiž podala v 15 rokov trvajúcom spore ústavnú sťažnosť. Namieta v nej, že Najvyšší súd rozhodol v prospech Tiposu až po mimoriadnom dovolaní generálneho prokurátora. Vo svojom dnešnom vydaní o tom informuje denník SME.

 

Najvyšší súd v marci tohto roka zrušil rozsudok, na základe ktorého mala štátna lotériová spoločnosť zaplatiť Lemikonu desiatky miliónov eur za údajné neoprávnené používanie know-how a značiek číselných lotérií bývalej Športky.

 

Cyperská firma však v júli podala proti marcovému rozhodnutiu Najvyššieho súdu ústavnú sťažnosť. Tvrdí v nej, že súd porušil jej právo na spravodlivý súdny proces a na zákonného sudcu. Ústavný súd ešte nerozhodol, či sa bude prípadom podrobnejšie zaoberať.

 

Denník zároveň poukázal na nedávne rozhodnutia Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP), ktoré boli vydané v neprospech Slovenska. ESĽP v nich kritizuje Najvyšší súd, že viackrát vyhovel mimoriadnym dovolaniam generálneho prokurátora a umožnil nanovo otvoriť právoplatne skončené prípady, aj keď na to podľa neho nebol dôvod.

 

Ak by Ústavný súd označil mimoriadne dovolanie za neopodstatnené a rozhodol v prospech Lemikonu, Tipos by musel cyperskej firme zaplatiť podľa SME asi 96,6 milióna eur. Ako uvádza, alternatívou by mohol byť bankrot štátnej spoločnosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies