Štátneho tajomníka na ministerstve pôdohospodárstva sa pokúsili podplatiť, mužom hrozí 12 rokov za mrežami

NETKY.SK • 16 September 2020, 21:57 • 2 min
Štátneho tajomníka na ministerstve pôdohospodárstva sa pokúsili podplatiť, mužom hrozí 12 rokov za mrežami

BRATISLAVA - Štátneho tajomníka na ministerstve pôdohospodárstva Martina Fecka sa pokúsili podplatiť. Úplatok sa mal týkať zákazky, ktorú stopol šéf rezortu.

slovakia

left justify in out

Informoval o tom Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ján Mičovský (OĽANO) v stredu na tlačovom brífingu. Šéf rezortu skonštatoval, že po svojom nástupe do funkcie zastavil veľa obstarávaní a zákaziek s úmyslom dať ich preveriť.

 

Zákazka dostala stopku

"Zdá sa, že to bol rozumný krok, pretože aj táto zákazka bola jedna z tých, ktorá bola zastavená, a zdá sa, že miera trpezlivosti dotyčnej firmy bola prekročená a rozhodla sa urobiť ten špinavý krok, ktorý nie je v našej krajine výnimočný," priblížil Mičovský.

 

Minister tiež podotkol, že hlavným cieľom súčasnej vlády je spravovať Slovensko čestne a poctivo, aj keď niekedy s chybami. Je evidentné, že niektorí ľudia tomu nechcú uveriť a preto sa pokúsili ponúknuť úplatok, pretože nedostali chcenú zákazku.  

 

Mičovský verí, že orgány činné v trestnom konaní dotiahnu prípad do úspešného konca. Poďakoval tiež policajtom, že si robia svoju prácu tak, ako sa od nich očakáva.

 

Ozvali sa tí, ktorým šliapli na otlaky

Podľa Fecka sa s úplatkom asi ozvali tí, "ktorým šliapli po otlakoch". Keďže ide iba o podozrenie a spis je živý, nechcel prípad viac konkretizovať.

 

img

 

Polícia obvinila v rámci protikorupčnej akcie s krycím názvom Contract dvoch mužov, ktorí sa mali pokúsiť podplatiť štátneho tajomníka.

 

Ten s políciou spolupracoval, pričom k odovzdaniu úplatku nedošlo. Informoval o tom hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka.

 

Obvineným hrozí až 12 rokov za mrežami

"Za podpísanie zmluvy o štátnej zákazke o vytvorení a zavádzaní informačného systému mu mali sľúbiť päť percent z hodnoty projektu alebo 60-tisíc eur v hotovosti," uviedol Slivka s tým, že obvinení sa mali skutku dopustiť ako spolupáchatelia.

 

Prípad sa týka Centrálneho údajového repozitára Ústredného kontrolného a skúšobného ústavu poľnohospodárskeho (ÚKSÚP) v rámci projektu "Centrálny údajový repozitár ÚKSÚP - komplexný projekt pre manažment údajov" v hodnote takmer 1,5 milióna eur.

 

Obvineným Petrovi Ch. a Miroslavovi S. podľa polície hrozí v prípade dokázania viny za podplácanie trest odňatia slobody na päť až 12 rokov, za legalizáciu príjmu z trestnej činnosti na sedem až 12 rokov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona