Štátne záverečné skúšky by sa mohli uskutočniť bez priamej účasti študentov

NETKY.SK • 20 Apríl 2020, 18:11 • 2 min
Štátne záverečné skúšky by sa mohli uskutočniť bez priamej účasti študentov

BRATISLAVA - Štátnice či rigoróznu skúšku, ale aj obhajoby či habilitačnej práce by mohli vysoké školy uskutočniť aj bez fyzickej prítomnosti kandidátov, prostredníctvom videokonferencie alebo inými prostriedkami informačnej a komunikačnej technológie.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Návrh zákona 

Predpokladá to návrh novely zákona o vysokých školách, ktorý v dnešných hodinách poslanci Národnej rady SR posunuli do druhého čítania. Plénum o ňom rokuje v skrátenom legislatívnom konaní.

 

Verejný prenos? 

Novela tiež predpokladá, že by bolo možné považovať za verejnú časť štátnych a iných akademických skúšok či obhajoby kandidátskych prác aj prípady, pri ktorých vysoká škola zabezpečí ich verejný prenos. Rovnako by to mohlo byť aj pri zasadnutiach akademických senátov či školských samospráv.

 

img

 

Predĺženie pre zamestnancov

Návrh reaguje aj na technicko-organizačné problémy súvisiace s možným predĺžením štúdia či pracovno-právneho vzťahu, ale aj kreovaním školských orgánov v tomto období. Predĺžiť by sa mohlo funkčné obdobie orgánov vysokých škôl a školských samospráv až do posledného dňa tretieho kalendárneho mesiaca po skončení krízovej situácie v súvislosti s ochorením COVID-19, ak nie je technicky možné zabezpečiť voľbu nových členov.

 

Denná forma štúdia

Novelou by sa mohlo legitimizovať uskutočňovanie dennej formy štúdia aj distančne, hodnotiť prospech žiakov piateho až deviateho ročníka v jednotlivých predmetoch by sa mohol riešiť aj slovne.

 

img

 

Použitie príspevkov na výlety 

Počas krízovej situácie by mohli mať školy možnosť použiť príspevok na záujmové vzdelávanie aj na iný účel, ktorý bezprostredne súvisí so zabezpečením opatrení na riešenie krízovej situácie. Prostriedky na školy v prírode a na kurz pohybových aktivít v prírode pre štvrtákov by mohli školy využiť až do konca roka 2020. V oblasti výskumu a vývoja by mal návrh operatívne riešiť financovanie projektov a doby ich riešenia počas krízovej situácie.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona