Štátne vlaky za desať mesiacov previezli 47 miliónov ľudí

NETKY.SK • 7 December 2015, 17:31 • 2 min
Štátne vlaky za desať mesiacov previezli 47 miliónov ľudí

BRATISLAVA - Štátna Železničná spoločnosť Slovensko, a.s. (ZSSK) prepravila za desať mesiacov tohto roka v dotovaných vlakoch celkovo 46,6 milióna cestujúcich. Z toho v rámci bezplatnej prepravy 20,2 milióna ľudí, čiže 43,3 %.

slovakia

left justify in out

Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa štátneho osobného vlakového dopravcu Jana Morháčová. Na základe kvalifikovaného odhadu spoločnosti cestovanie po železnici zadarmo za rok od zavedenia tohto opatrenia, od 17. novembra 2014 do 17. novembra tohto roka, malo využiť približne 24 miliónov cestujúcich spomedzi detí, žiakov, študentov a dôchodcov.

 

"K 29. novembru 2015 bolo evidovaných 851 586 platných registrácií do bezplatnej prepravy," informovala Morháčová. Predstavuje to 37,1 % z 2 281 195 ľudí s právom na bezplatnú prepravu vo vlakoch. "Počet je od septembra už očistený, a to o neobnovené registrácie niektorých oprávnených, ktoré mali časovo obmedzenú platnosť preukazu, napríklad študenti, duplicitné registrácie. Celkový počet registrácií - fyzických úkonov zapísania do systému bezplatnej prepravy, vrátane tých, ktoré neboli k aktuálnemu dátumu platné alebo opakované registrácie vyplývajúce z pravidiel napríklad pri študentoch, predstavoval 994 178," uviedla Morháčová. Z celkového počtu zaregistrovaných na bezplatnú prepravu bolo občanov SR 831 022, teda 97,63 %. Na deti a študentov pripadlo 406 550 registrácií (47,7 %) a na dôchodcov 445 036 registrácií (52,3 %).


ZSSK má od štátu na zabezpečenie prevádzky vlakov vo verejnom záujme v tomto roku vyčlenených 209,56 mil. eur. "V porovnaní s rokom 2014 ide o nárast o 12 mil. eur. Zvýšenie dotácie bolo určené na zvýšené náklady a kompenzáciu výpadku tržieb (z bezplatnej prepravy). S týmito prostriedkami si musíme priebežne vystačiť," priblížila Morháčová. Uzavretie tohto roka a bilancia výkonov realizovaných vo verejnom záujme sa bude robiť po skončení hospodárskeho roka.


Ministerstvo dopravy tvrdí, že minimálna suma 13 mil. eur (pre ZSSK 12 mil. eur, pre RegioJet 1 mil. eur) na kompenzáciu výpadku tržieb osobných dopravcov za bezplatnú prepravu vlakmi je stále platný. "Vyčísliť konkrétne náklady na bezplatnú prepravu bude možné až po finančnom vyhodnotení aktuálneho roka a po vyhodnotení Zmluvy o dopravných službách vo verejnom záujme," informoval rezortný hovorca Martin Kóňa. Niektorí odborníci predpokladajú, že konečná suma za bezplatnú prepravu sa oproti plánovanej môže zvýšiť.


Železničná spoločnosť Slovensko, a. s. vznikla ako samostatný osobný dopravca začiatkom roku 2005. Je jedným z troch nástupníckych podnikov bývalých jednotných železníc, má základné imanie 212,44 mil. eur, jej jediným akcionárom je štát v zastúpení Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR. Spoločnosť vykonáva osobnú dopravu vo verejnom záujme na základe objednávky ministerstva a IC vlaky prevádzkuje na vlastné náklady bez podpory štátu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies