Štátne účty stratili ochranu pred exekútormi,kabinet mimoriadne zasadne

NETKY.SK • 7 August 2012, 06:33 • 2 min
Štátne účty stratili ochranu pred exekútormi,kabinet mimoriadne zasadne

Štátne účty stratili ochranu pred exekútormi,kabinet mimoriadne zasadne - Politika Vláda sa v utorok (7. 8.

slovakia

left justify in out

img

Vláda sa v utorok (7. 8.) bude mimoriadne zaoberať vzniknutou situáciou v súvislosti s nálezom Ústavného súdu (ÚS) SR týkajúcim sa exekučnej imunity štátu.
      Ako pre TASR priblížil riaditeľ tlačového a komunikačného referátu ministerstva spravodlivosti Pavol Kubík, nález sa týka dvoch zákonov v gescii ministerstva financií. Ide konkrétne o zákon o správe majetku štátu a o štátnej pokladnici. Pracuje sa na takom ústavne komformnom riešení, ktoré bude v utorok predstavené kabinetu tak, aby boli chránené záujmy štátu. Programom rokovania má byť novela zákona o súdnych exekútoroch a exekučnej činnosti.
      Štátne účty už totiž nie sú chránené pred exekútormi. Dôvodom má byť nedávny nález Ústavného súdu SR. Ten exekútorom umožnil siahnuť aj na peniaze na účtoch v štátnej pokladnici. Ako uviedla televízia Markíza len niekoľko hodín po utorkovom (31. 7.) zverejnení nálezu v Zbierke zákonov prišiel prvý exekučný príkaz za vyše päť miliónov eur na ministerstvo hospodárstva.
      ÚS SR rozhodol, že časti zákonov o správe majetku štátu a o štátnej pokladnici, ktoré znemožňovali exekvovať majetok štátu, sú protiústavné. ÚS SR tak reagoval na podnet Okresného súdu (OS) Bratislava I, ktorý sa na neho v roku 2010 obrátil pre možný rozpor s Ústavou SR. Okresný súd rozhodoval o súdnom podaní exekútora ešte z roku 2006, ktorý mal od ministerstva spravodlivosti vymôcť čiastku 7674 Sk (254 eur). Podľa napadnutého paragrafového znenia zákona o správe majetku štátu však nebolo možné uskutočniť výkon rozhodnutia o exekúcii.
      Podľa návrhu OS Bratislava I nemožno vzťahovať exekučnú imunitu štátu všeobecne na všetky štátne organizácie, ministerstvá, verejnoprávne inštitúcie, či rozpočtové organizácie. "V prípade štátu si možno predstaviť exekučnú imunitu napríklad vo vzťahu k majetku na zabezpečenie obrany a bezpečnosti štátu, k majetku zahraničných misií, k podielom v strategických podnikoch a k inému majetku, na ktorého udržaní vo vlastníctve štátu existuje mimoriadny verejný záujem," uvádza sa v podaní s tým, že takto vymedzená exekučná imunita by bola aj ústavne konformná. Na druhej strane právo na prístup k exekučnému konaniu je súčasťou práva na súdnu ochranu.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies