Štátne príspevky pre bývalých medailistov budú napokon vyzerať inak

NETKY.SK • 30 Apríl 2015, 13:58 • 2 min
Štátne príspevky pre bývalých medailistov budú napokon vyzerať inak

BRATISLAVA - Štátne príspevky k dôchodku pre medailistov z olympijských športov budú napokon vyzerať inak. Vyplýva to z pozmeňujúceho návrhu Antona Martvoňa (Smer-SD) k jeho vlastnému zákonu o príspevku športovému reprezentantovi, ktorý dnes schválil Ústavnoprávny výbor NR SR. Posledné slovo bude mať májové plénum NR SR.

slovakia

left justify in out

Nárok na štátny príspevok k dôchodku budú mať reprezentanti Československej republiky, Československej socialistickej republiky, Česko-slovenskej federatívnej republiky, Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky alebo SR, ktorí získali medailu v olympijskom športe. Ide o zlatú, striebornú alebo bronzovú medailu na olympijských hrách, paralympijských hrách alebo deaflympijských hrách a zlatú medailu na majstrovstvách sveta alebo majstrovstvách Európy v športovej disciplíne uznanej Medzinárodným olympijským výborom (MOV).
     

Podľa pozmeňujúceho návrhu má ísť o štátny príspevok k dôchodku tak, aby v prípade zlatého medailistu z olympiády, paralympiády alebo deaflympiády dosahoval dôchodok športovca 750 eur. Za striebornú medailu z týchto hier musí jeho dôchodok dosahovať 600 eur, rovnakú výšku má dosahovať aj pri zlatých medailistoch z majstrovstiev sveta. Dôchodok bývalého reprezentanta so ziskom bronzu z olympiády alebo zlata z majstrovstiev Európy má byť minimálne 500 eur.
     

Podnetom na predloženie zákona je podľa Smeru-SD skutočnosť, že náš právny poriadok aktuálne neobsahuje normu, ktorá by pamätala na úpravu poskytovania príspevku športovému reprezentantovi, ako štátnu sociálnu dávku na účel finančného zabezpečenia športovca. "Vrcholoví reprezentanti vynakladajú úsilie, aby dosiahli životné úspechy a ocenenia a nemajú dostatočný priestor sa tak venovať iným oblastiam, v ktorých by zabezpečili finančné prostriedky potrebné na bežný život," upozorňujú poslanci.
     

Lucii Žitňanskej (Most-Híd) však na zozname chýbajú šachisti. Šach olympijským športom nie je, je však uznaný MOV. Martvoň oponoval, že potom by mohli prísť žiadosti aj od ostatných 34 disciplín, ktoré na olympiáde nie sú, MOV ich však uznal, a to bude príliš veľká rozpočtová záťaž. Žitňanská je napriek tomu pripravená šachistov cez pozmeňujúci návrh do zákona dostať.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies