Štátne nemocnice odstavili od eurofondov dlhy, čerpať ich môžu iba štyri

NETKY.SK • 11 Jún 2017, 14:21 • 2 min
Štátne nemocnice odstavili od eurofondov dlhy, čerpať ich môžu iba štyri

BRATISLAVA - O peniaze z eurofondov sa budú môcť v rámci aktuálnej výzvy Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR uchádzať len štyri štátne nemocnice.

slovakia

left justify in out

Podľa šéfa rezortu Tomáša Druckera (nominant Smeru-SD) ide o banskobystrickú detskú fakultnú nemocnicu s poliklinikou, fakultné nemocnice v Nitre a Nových Zámkoch a popradskú nemocnicu.

 

Štátne nemocnice v súčasnosti odstavili od európskych peňazí dlhy. Jednou z podmienok ich čerpania je totiž to, aby nemali podnikové ťažkosti. "Európska komisia žiadala túto podmienku zadať, hoci napríklad v predchádzajúcom Operačnom programe zdravotníctvo nebola. Teraz na nej trvali. Žiadna nemocnica, ktorá je v ťažkostiach z pohľadu EBITDY alebo dlhu, nie je oprávnená čerpať," povedal pre TASR Drucker.

 

Na rekonštrukcie nemocníc možno z eurofondov využiť takmer 160 miliónov eur. V prvom kole výzvy, ktorú rezort spustil koncom mája, ponúka 70 miliónov eur. Ďalších asi 90 miliónov eur je určených pre budúcoročnú výzvu. O peniaze sa môže uchádzať 44 nemocníc s výnimkou bratislavských. Nesmú však mať podnikové ťažkosti. Podľa Druckera túto podmienku v súčasnosti spĺňa asi polovica zariadení.

 

Minister verí, že vzhľadom na plánované oddlžovanie a racionalizáciu v štátnych nemocniciach sa ich v budúcom roku dostane k eurofondom viac. Aj preto na ďalšiu výzvu ostalo viac peňazí. Rovnako sa chce vyhnúť chybám z minulosti, keď sa museli pre formálne pochybenia peniaze vracať. "Diskutujeme so všetkými nemocnicami, aby mali kvalitne a dobre pripravené projekty," doplnil Drucker.

 

Nemocnice môžu peniaze použiť na rekonštrukciu budov, budovanie urgentov či na nákup zdravotníckej techniky. V rámci jedného projektu možno žiadať maximálne 15 miliónov eur. Rezort zdravotníctva má pre toto programové obdobie k dispozícii 280 miliónov eur (2014-2020).

 

Eurofondy, ktoré nepôjdu do nemocníc, plánuje ministerstvo investovať do integrovaných centier zdravotnej starostlivosti. Výzvu na ich budovanie chce rezort zverejniť na jeseň tohto roka.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies