Štátna VšZP začala s ozdravným plánom, odzmluvní desiatky ambulancií

NETKY.SK • 30 Január 2017, 10:46 • 2 min
Štátna VšZP začala s ozdravným plánom, odzmluvní desiatky ambulancií

BRATISLAVA - Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) vypovie zmluvy asi 120 ambulanciám a niektorým liečebniam. Prvé výpovede už poslala minulý týždeň. Ide o opatrenia z jej ozdravného plánu pre vysokú stratu z minulého roka. Podľa najnovších odhadov by mala dosiahnuť 200 až 210 miliónov eur, priblížil dnes šéf VšZP Miroslav Kočan.

slovakia

left justify in out

Väčšina ambulancií, asi 100, príde o zmluvy pre súbeh praxe lekára v nemocnici aj v súkromnej ambulancii. VšZP má zazmluvnených asi 8500 ambulancií, výpovede tak dostane 1,4 percenta z nich. "Lekár zostáva zazmluvnený, môže poskytovať zdravotnú starostlivosť, ale v inom zariadení," vysvetlil Kočan. Ďalších 20 odzmluvnia pre neefektivitu. Ambulancie chce VšZP kontrolovať a prehodnocovať aj naďalej.

 

Najčastejšie prídu o zmluvy gynekologické a urologické ambulancie, ako aj ambulancie vnútorného lekárstva. Ide najmä o tie z Bratislavského a Košického kraja, ozrejmil šéf sekcie nákupu zdravotnej starostlivosti Milan Horváth. "Chceme, aby sa sieť ambulancií zefektívnila," povedal. Nevylúčil, že zmluvy, naopak, dostanú nové zariadenia v regiónoch, kde chýbajú špecialisti. Tie dotknuté ich mali v ročnom objeme asi tri milióny eur.

 

Kočan predpokladá, že pacienti z týchto ambulancií sa presunú a nedôjde preto k obmedzeniu zdravotnej starostlivosti. "Budeme ju platiť naďalej inde," skonštatoval. Odzmluvnené zariadenia však boli podľa šéfky revíznej sekcie Beaty Havelkovej neefektívne. Pre naplnenie limitov mali napríklad pacientov volať častejšie, prípadne mal lekár rovnaké ordinačné hodiny naraz vo viacerých ambulanciách.

 

Poistenci, ktorých sa dotknú výpovede zmlúv, dostanú od VšZP písomnú informáciu aj so zoznamom zamluvnených lekárov. Takúto informáciu môže len pre odzmluvnenie gynekológov čakať asi 8000 poistenkýň VšZP. Havelková pripomenula, že dotknutí lekári ostávajú pôsobiť minimálne na jednom pracovisku, ktoré má zmluvu s VšZP.

 

Všeobecná zdravotná poisťovňa, ktorá je najväčšou na trhu, je v strate od minuloročného augusta po tom, čo zreálnila a tvorbu technických rezerv. Musela preto vypracovať ozdravný plán. Pôvodne sa vlani očakávala strata na úrovni asi 250 miliónov eur. V dôsledku vyššej platby za štátnych poistencov posledné dva mesiace v roku 2016 a lepších nákladov na zdravotnú starostlivosť ju však Kočan odhaduje na 200 až 210 miliónov eur. VšZP ešte v takejto vysokej strate nebola. Doteraz najvyššiu mala v roku 2010, a to vyše 120 miliónov eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona