Štátna tajomníčka Jankovská neočakáva pri previerkach sudcov čistky

NETKY.SK • 26 Február 2014, 19:20 • 2 min
Štátna tajomníčka Jankovská neočakáva pri previerkach sudcov čistky

BRATISLAVA - Štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Monika Jankovská (Smer-SD) sa neobáva plošných bezpečnostných previerok slovenských sudcov.

slovakia

left justify in out

Neočakáva, že by mohlo dôjsť v tejto súvislosti k čistkám.
      

Vláda zaradila na dnešné rokovanie novelu zákona o sudcoch pripravenú Jankovskej rezortom. Následne bod vypustila. Štátna tajomníčka vysvetlila, že dôvodom je hľadanie podpory u opozície pre zmeny v ústave, ktoré si vyžaduje najnovšia justičná reforma z dielne Smeru-SD. Jankovská predpokladá, že zmeny hlavného sudcovského zákona pôjdu do parlamentu ako poslanecký návrh.
      

„Absolútne nemám problém s previerkami, ako bývalá sudkyňa momentálne v postavení štátnej tajomníčky som tiež absolvovala previerku,“ povedala štátna tajomníčka po rokovaní kabinetu.
      

Premiér Robert Fico v utorok (25.2) vyhlásil, že na bezpečnostných previerkach pre všetkých sudcov trvá. Predstavitelia KDH, ktorí sú pripravení rokovať o zmenách v ústave, však dnes opäť zopakovali, že je to pre nich neprijateľná vec. Šéf hnutia Ján Figeľ je presvedčený, že by mohli byť zneužité proti nepohodlným sudcom.

      

„Naozaj toto neočakávame,“ reagovala na obavy Jankovská. Bývalá ministerka Lucia Žitňanská (nezaradená) označila nápad podrobiť do konca roku 2015 všetkých sudcov plošným bezpečnostným previerkam za „obrovské riziko pre justíciu". Okrem ústavného rizika, rizika zneužitia previerok je tu podľa Žitňanskej aj riziko retroaktivity. „Nejde o pravú retroaktivitu, určite nie,“ reagovala na to Jankovská.
      

Národný bezpečnostný úrad by mal podľa predloženého návrhu u sudcov zisťovať, či sa nesprávajú korupčne, neprijímajú neoprávnené platby, dary alebo výhody, nezneužívajú funkciu na získavanie neoprávnených pôžitkov, nedisponujú neprimerane veľkým majetkom, ktorého pôvod nevedia preukázať, nemajú obchodné, majetkové alebo finančné vzťahy s osobami z prostredia organizovaného zločinu.
     

Tiež však má skúmať, či sudcovia nie sú „preukázateľne pod tlakom finančnej situácie“ a dokonca, či nie sú „preukázateľne závislí od konzumácie alkoholických nápojov alebo iných návykových látok“. 

Štátna tajomníčka nespresnila, ako sa bude závislosť od alkoholu preverovať. Je to však podľa nej možné zistiť. „Rozhodne nerobíme zákony, ktoré nie sú vykonateľné v praxi,“ povedala.
      

Sudcovia, ktorí previerku nezískajú, môžu prísť o svoju funkciu, na čom sa bude uznášať Súdna rada a rozhodovať bude o tom jej predseda. Tí by tak mali mať vo svojich rukách osud všetkých sudcov. Voči verdiktu sa budú môcť sudcovia brániť na Ústavnom súde. Súdna rada im však bude môcť dočasne pozastaviť výkon funkcie a odstaviť ich od talára. Hlasovať o osude sudcov bude pritom po novom aj minister spravodlivosti, ktorý sa má stať členom Súdnej rady.
      

Jankovská si netrúfla odhadnúť, koľko sudcov previerkami neprejde. „Nedovolím si odhadnúť tento počet, to obdobie je pomerne dlhé, za ktoré majú prejsť previerkami sudcovia, ktorí sú momentálne vo výkone. Je to však hlavne dôležité pre budúcich sudcov, aby sa do talára nedostávali ľudia, ktorí na to nemajú morálne a etické predpoklady,“ vysvetlila štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies