Štátna opera v Banskej Bystrici získala ocenenie japonského ministra zahraničia

NETKY.SK • 9 Január 2018, 13:03 • 2 min
Štátna opera v Banskej Bystrici získala ocenenie japonského ministra zahraničia

BANSKÁ BYSTRICA – Štátnej opere v Banskej Bystrici udelilo Veľvyslanectvo Japonska v SR Cenu ministra zahraničných vecí Japonska pre rok 2017 za zásluhy pri prehlbovaní vzájomného porozumenia medzi Japonskom a Slovenskom prostredníctvom hudby.

slovakia

left justify in out

TASR o tom informovala Zuzana Ondrejková Želinská zo sekcie kultúry a PR veľvyslanectva. Slávnostné odovzdanie ocenenia sa uskutoční 16. januára v Bratislave v rezidencii japonského veľvyslanca.

 

Podľa Ondrejkovej Želinskej začiatky spolupráce medzi operou a Japonskom sa datujú do roku 1996, kedy bol podpísaný protokol o udelení grantu japonskej vlády pre banskobystrickú operu vo výške 47,5 milióna jenov. To jej pomohlo vyriešiť mnohé technické problémy.

 

"Od roku 1999 koncertuje Štátna opera v Japonsku každoročne. Hlavnou filozofiou spolupráce je vzájomné spoznávanie oboch kultúr a propagácia slovenskej opernej kultúry v Japonsku. Treba pripomenúť, že táto spolupráca nie je založená na komerčnom základe. Koncerty sú organizované najmä prostredníctvom miestnych samospráv, výborov pre vzdelávanie alebo miestnych záujmových spolkov a aj vďaka ochote mnohých obetavých japonských priateľov a podporovateľov," konštatovala Ondrejková Želinská.

 

Ako zdôraznila, Štátna opera sa rovnako snaží približovať japonskú kultúru slovenskému publiku. Na jej pozvanie vystúpila v roku 2000 skupina z prefektúry Nagano s divadelným spracovaním japonského šintoistického tanca kagura. O päť rokov neskôr v rámci spolupráce s Veľvyslanectvom Japonska v SR vystúpil v opere umelecký súbor z Okinawy. Zo spoločnej slovensko–japonskej spolupráce vznikol aj zatiaľ najväčší spoločný projekt - hudobno-dramatické dielo podľa literárnej predlohy Anga Sakaguchiho Pod rozkvitnutými sakurami. Opera aktívne spolupracuje so sólistami a dirigentmi z tejto krajiny. V roku 2016 si pripomenula 20. výročie slovensko–japonskej spolupráce a usporiadala viacero podujatí. Zatiaľ jej posledné turné sa uskutočnilo vlani v lete v mestách Kurume, Sapporo, Uonuma, Hayama a na ďalšie sa sólisti Štátnej opery vydajú už o pár dní, 26. januára.

 

Banskobystrická opera v roku 2015 získala prestížne ocenenie japonského veľvyslanca. Teraz jej pribudla do zbierky Cena ministra zahraničných vecí Japonska. Tá sa udeľuje jednotlivcom alebo skupinám, ktorí mimoriadnymi aktivitami na medzinárodnom poli výrazne prispievajú k vzájomnému porozumeniu a prehlbovaniu priateľských vzťahov medzi Japonskom a cudzími krajinami. Zámerom je tiež zvýšiť povedomie japonskej verejnosti o týchto záslužných aktivitách a prejaviť tak podporu a vďaku oceneným za ich úsilie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona