Štátna opera v Banskej Bystrici uvedie Pucciniho Toscu

NETKY.SK • 11 Október 2016, 15:49 • 2 min
Štátna opera v Banskej Bystrici uvedie Pucciniho Toscu

BANSKÁ BYSTRICA - Štátna opera v Banskej Bystrici pripravila prvú premiéru v novej divadelnej sezóne. Ako dnes informovali na tlačovej besede zástupcovia súboru, dramaturgia tentoraz siahla po klasickom veristickom diele - Tosce Giacoma Pucciniho.

slovakia

left justify in out

Hudobné naštudovanie a dirigentskú taktovku zverili talianskemu dirigentovi Fabiovi Mastrangelovi, ktorý momentálne pôsobí aj ako umelecký riaditeľ Petrohradského národného divadla. Na kostýmovú a scénickú spoluprácu si režisér Martin Huba pozval osvedčených tvorcov Petra Čaneckého a Jozefa Cillera. V hlavnej ženskej úlohe sa predstaví jedna z našich najlepších sopranistiek Jolana Fogašová v alternácii s domácou Patríciou Macák Solotrukovou. V úlohe Maria Cavaradossiho uvidia diváci popredného talianskeho tenoristu Paola Lardizzoneho. Alternuje ho Dušan Šimo. Postavu baróna Scarpia stvárnia domáci umelci Šimon Svitok a Zoltán Vongrey.

 

Svetovú premiéru mala Tosca v januári 1900 v Ríme. Jej zrod mal búrlivú históriu. Puccini uvažoval o jej hudobnom stvárnení ešte desať rokov pred premiérou, kedy ho zaujala rovnomenná dráma Francúza Victoriena Sardoua. O dielo mali záujem aj iní skladatelia a libretisti. Voľba nakoniec predsa len padla na Pucciniho. Objednávku na nové libreto napokon dostal Liugi Illica, popredný literát svojej doby, ktorý vytvoril libretá k viac ako 30 operám. Illica si za spolupracovníka zvolil Giuseppe Giacosu, s ktorým už predtým vytvoril libreto Bohémy a neskôr i Madame Butterfly. Premiéra bola úspešná. Už v marci 1900 operu uviedli pod vedením Artura Toscaniniho v milánskej La Scale a o pol roka ju hrali v Londýne. Potom nasledovalo Rio de Janeiro, Buenos Aires, Madrid, Lisabon a ďalšie metropoly. Rok po premiére nasledovala newyorská Metropolitná opera.

 

Vo viac ako päťdesiatročnej histórii banskobystrickej Štátnej opery naštudovali Toscu už piaty raz. Martin Huba, ktorého vníma verejnosť predovšetkým ako herca, sa venuje od roku 2004 aj opernej réžii. Tento žáner ho ako syna našej poprednej opernej umelkyne Márie Kišoňovej - Hubovej sprevádzal od detstva. Ponuku z Banskej Bystrice privítal a ku klasickej téme sa snažil pristúpiť trochu novátorsky. „Je to veristická opera. Ako realizátori sme sa snažili ten realizmus, prípadne naturalizmus, ktorý je tam prítomný, mierne zabstraktniť. Vzťah medzi Toscou, Scarpiom a Cavaradossim sme zasadili do prostredia takého zovšeobecňujúcejšieho. Chcem veriť, že to ľudia privítajú. Pucciniho muzika je prekrásna v tom, že ona vlastne vypovedá o vnútornom stave tých zúčastnených hrdinov na javisku. Je dosť dôležité nechať dosť času tomu, čo vlastne tým interpretom prechádza hlavou, srdcom a dušou, aby ste sa na tom dohodli a našli to v Pucciniho muzike. Je nevyhnutné tú krásu prijať ako svoj myšlienkový pochod a ponúknuť ho divákovi v tej kráse, ktorú nám skladateľ odkázal,“ uviedol režisér. Podľa neho bola zaujímavá aj spolupráca s oboma talianskymi umelcami. „Boli by ste prekvapení, koľko tých ľudských reakcií talianskych a slovenských je veľmi totožných a podobných. Celá tá schopnosť nadchnúť sa pre chvíľu, celá tá schopnosť vzájomnej komunikácie a srdečnosti, to máme oba národy dosť spoločné. Bolo to veľmi príjemné, nijakú bariéru, ktorú by vystavali rozdiely charakterov, tak to som nepocítil,“ skonštatoval Martin Huba. Toscu v novom naštudovaní uvedie banskobystrická Štátna opera v premiére v piatok 14. októbra o 18:30. Druhá premiéra je na programe v sobotu 15. októbra v rovnakom čase.

 

Pucciniho Tosca je prvou zo štyroch premiér, ktoré pripravila Štátna opera v Banskej Bystrici na novú divadelnú sezónu. „V decembri, ako to už býva koncom roku u nás zvykom, ponúkneme divákom opäť operetu. Bude to Zem úsmevov Franza Lehára v hudobnom naštudovaní domáceho dirigenta Jána Procházku a pod režijným vedením Jany Andělovej Pletichovej z Moravy, s ktorou sme už spolupracovali aj v minulosti. V roku 2017 je ďalšia premiéra naplánovaná na marec, kedy uvedieme operu Don Pasquale Gaetana Donizettiho. Dirigovať bude náš Igor Bulla a na režijnom poste sa predstaví osvedčená domáca autorka i režisérka Dana Dinková. A nakoniec, v máji budúceho roku, sme zaradili do programu operný dvojtitul. Jolantu Piotra Iľjiča Čajkovského doplní u nás málo známa opera Sergeja Rachmaninova Aleko. Tentoraz bude stáť za dirigentským pultom Marián Vach a režijne bude spolupracovať Marcello Lippi z Talianska,“ doplnila sériu premiér dramaturgička súboru Alžbeta Lukáčová.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona