Štátna ochrana prírody odmieta tvrdenia MPRVSR o nezodpovednom konaní

NETKY.SK • 3 August 2018, 17:28 • 2 min
Štátna ochrana prírody odmieta tvrdenia MPRVSR o nezodpovednom konaní

TATRANSKÁ JAVORINA – Štátna ochrana prírody SR odmieta tvrdenia Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR, ako aj Štátnych lesov (ŠL) Tatranského národného parku (TANAP) o nezodpovednom konaní. Ako uvádza vo svojom stanovisku, spájanie bezzásahovosti s povodňou je nepodložené a nezmyselné.

slovakia

left justify in out

Žiadosti o odstránenie stromov z vodných tokov v štvrtom a piatom stupni ochrany prírody podľa nich posúdili odborní zamestnanci Štátnej ochrany prírody SR, Správy TANAP a pokiaľ boli oprávnené, odporučenie bolo udelené.

 

„V mesiaci jún a júl obdržala Správa TANAP-u iba jedinú žiadosť. Konkrétne od Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) Správa povodia Dunajca a Popradu, 14. júna tohto roku. Vybavená bola kladne a následne aj zrealizovaná v teréne. Išlo o odstránenie 5 kusov stromov na ramene vodného toku Biela voda v katastrálnom území Tatranská Javorina, ktoré spôsobovali vybreženie toku. Ďalšiu žiadosť sme od žiadneho orgánu, či už ŠL – TANAP alebo SVP v danom období neobdržali," tvrdí riaditeľ Správy TANAP Pavol Majko.

 

Štátna ochrana prírody SR a ani jednotlivé Správy národných parkov neplnia funkciu vodohospodára v území. „V prípade potreby iba umožňujeme vykonať zásahy do vodných tokov aj v územiach s vysokým stupňom ochrany. Kritika vznesená na orgány ochrany životného prostredia je v kontexte našich tvrdení neadekvátna," uvádza sa ďalej v stanovisku.

 

Živý les, najmä v kombinácii s porastom machu, má podľa Štátnej ochrany prírody výrazne vyššiu vodozádržnú funkciu ako vyrúbaná holina. „Dokonca aj popadané stromy dokážu v pôde udržiavať vyššiu absorpčnú schopnosť ako plošný výrub. Čo sa podpisuje aj na skutočnosti, že lesy v bezzásahových zónach sa okamžite samé obnovujú. Na rozdiel od holín, pri ktorých pôda vyschne a zníži sa tak jej schopnosť vodu ďalej absorbovať," uviedol generálny riaditeľ Štátnej ochrany prírody SR Martin Lakanda.

 

Dodal, že vykonštruované spojitosti nenapomáhajú riešeniam celej situácie. „Podľa môjho názoru dochádza k zneužívaniu tejto mimoriadnej udalosti na riešenie dlhodobo rozdielnych názorov na hospodárenie v lesoch v chránených územiach," skonštatoval.

 

Podľa Štátnej ochrany prírody v prípade enormného množstva zrážok, aké nastali v oblasti Vysokých Tatier, nie je možné predísť prívalovým povodniam.

 

Generálny tajomník služobného úradu MPRV SR Jaroslav Regec v piatok vyhlásil, že júlové záplavy v Tatrách boli priamym dôsledkom "bezprecedentnej nečinnosti" orgánov ochrany prírody. Štátni lesníci podľa jeho slov v júni upozornili na kritický stav povodia vodných tokov v Tatranskej Javorine. Varovali Ministerstvo životného prostredia SR, Štátnu ochranu prírody i Správu Tatranského národného parku, že ak nedôjde k vyčisteniu tokov a k urýchlenému konaniu v bezzásahových zónach, hrozia rozsiahle materiálne škody.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies