Štátna inšpekcia odhalila šikanu na školách aj ďalšie nedostatky!

NETKY.SK • 29 Január 2014, 11:34 • 2 min
Štátna inšpekcia odhalila šikanu na školách aj ďalšie nedostatky!

BRATISLAVA - Viac ako štvrtina žiakov sa priznala k tomu, že ubližovali spolužiakovi.

slovakia

left justify in out

Zistila to Štátna školská inšpekcia, ktorá v minulom školskom roku v 86 školách zisťovala bezpečnosť prostredia. Údaje obsahuje Správa o stave a úrovni výchovy a vzdelávania v školách a školských zariadeniach v Slovenskej republike v školskom roku 2012/2013, ktorú dnes vzala na vedomie vláda SR.

Podľa zistení Štátnej školskej inšpekcie sa v škole necítilo bezpečne 14 percent detí. Osobnú negatívnu skúsenosť so šikanovaním priznala štvrtina chlapcov a 20 percent dievčat. Svedkom šikanovania niekoho iného bolo 43 percent žiakov. Zo spolužiakov má niekedy strach približne 12 percent chlapcov a viac ako 15 percent dievčat. So šikanovaním sa deti najčastejšie stretávali počas prestávok, ale aj mimo školy. Školáci sa pri oznámení agresívneho správania obracali najmä na rodičov, priateľov a spolužiakov, v menšej miere na triednych učiteľov. Výchovného poradcu a koordinátora prevencie vyhľadali zriedkavejšie. Najčastejšie sa deti stretli pri šikanovaní s ponižovaním - urážaním, vysmievaním sa a zastrašovaním, nasleduje telesné napadnutie a poškodzovanie vecí. Štátna školská inšpekcia kontrolovala v minulom školskom roku bezpečnosť v 86 školách, informácie získavala z rozhovorov, dotazníkov i dokumentov školy. 

Inšpektori si v minulom školskom roku posvietili aj na úroveň integrácie žiakov. Na podmienky žiakov napríklad s poruchami učenia, so zdravotným znevýhodnením či autizmom sa inšpektori pozreli v 38 základných školách so 14 915 žiakmi. Slabou stránkou vzdelávania takýchto žiakov u nás je slabé rešpektovanie ich výchovno-vzdelávacích potrieb a ich individuálneho tempa vzdelávania, upozorňujú inšpektori. Na hodinách podľa nich prevládajú tradičné metódy práce a učitelia zriedkavo poznajú a využívajú špeciálne pedagogické metódy. Inšpektori ale ocenili pozitívny postoj učiteľov a spolužiakov k integrovaným žiakom. “Prejavy tolerancie a empatie spoluvytvárali a podporovali na väčšine vyučovacích hodín priaznivú pracovnú atmosféru,” zhodnotila inšpekcia. 

Inšpektori tiež vo svojej správe konštatujú, že vo výchove a vzdelávaní na niektorých školách naďalej pretrvávajú nedostatky - školy nerešpektujú rámcové učebné plány a niektoré predmety, ako napríklad informatiku, občiansku či etickú výchovu nevyučujú dostatočne odborne. Na školách podľa inšpektorov naďalej pretrvával problém s nedostatkom učebníc, resp. nevyužívaním dostupných učebníc. Rovnako ako po iné roky najslabšie hodnoteným ukazovateľom v školách bol vnútorný systém kontroly a hodnotenia. "Stanovené pravidlá, metódy a formy nesmerovali k objektívnemu hodnoteniu žiakov a pedagogických zamestnancov, nedostatočné boli plány kontrolnej činnosti a riadiaci zamestnanci nevyvodzovali účinné opatrenia na odstránenie zistených nedostatkov," dodal hovorca rezortu školstva Michal Kaliňák.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona