Štátna duma schválila prísny zákon o mimovládnych organizáciách

NETKY.SK • 13 Júl 2012, 11:19 • 2 min
Štátna duma schválila prísny zákon o mimovládnych organizáciách

Štátna duma schválila prísny zákon o mimovládnych organizáciách - Politika Dolná komora ruského parlamentu schválila dnes kontroverzný návrh zákona sprísňujúci podmienky pre pôsobenie mimovládnych organizácií, ktoré dostávajú financie so zahraničia a podi

slovakia

left justify in out

img

Dolná komora ruského parlamentu schválila dnes kontroverzný návrh zákona sprísňujúci podmienky pre pôsobenie mimovládnych organizácií, ktoré dostávajú financie so zahraničia a podieľajú sa na politických aktivitách.
      Mimovládne organizácie (MVO) financované zo zahraničia, ktorých sa zákon týka, budú zaradené na zoznam "zahraničných agentov". Označenie zahraničný agent budú musieť obsahovať všetky materiály, ktoré publikujú. Budú tiež musieť každý polrok predložiť správu o svojich aktivitách a každý rok uskutočniť finančný audit. Porušenie zákona sa môže trestať finančnými pokutami či dokonca väzením.
      Štátna duma na poslednom zasadnutí pred letným prázdninami schválila návrh nového zákona o mimovládnych organizáciách (MVO) v treťom čítaní takmer jednomyseľne. Zákon predložený vládnucou stranou Jednotné Rusko musí ešte schváliť horná komora parlamentu a podpísať ho prezidenta Vladimir Putin, čo sa považuje za formalitu.
      Výnimku z ustanovení zákona dostanú náboženské organizácie, štátne spoločnosti a súvisiace MVO, ako aj štátne, mestské a štátom financované organizácie.
      Kritici Kremľa označil zákon za súčasť širšieho obmedzovania občianskych slobôd, ktoré sprevádza májový návrat Putina do funkcie prezidenta. Poukázali tiež na to, že výraz "zahraničný agent" je pre Rusov, ktorí zažili studenú vojnu, stále synonymom špionáže.
      Opozičný poslanec Iľja Ponomariov dume dnes povedal, že ak si členovia Jednotného Ruska, ktoré dominuje v oboch parlamentných komorách, želajú zakázať mimovládne skupiny financované so zahraničia, "mali by to jednoducho takto povedať a uzákoniť to".
      Duma prijala aj ďalší zákon, podľa ktorého bude očierňovanie trestným činom s trestom do 500.000 rubľov (12.500 eur). Dosiaľ išlo o maximálne 3000 rubľov.

Zdroj: TASR/AP, DPA, Ria Novosti



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies