Štatistika z New Yorku ukazuje, prečo sú černosi najčastejšími obeťami streľby

NETKY.SK • 2 December 2017, 09:00 • 2 min
Štatistika z New Yorku ukazuje, prečo sú černosi najčastejšími obeťami streľby

Amerika rieši v posledných rokoch problém, prečo dochádza k stále väčšiemu počtu incidentov, pri ktorých policajti zastrelia černocha. Odpoveď na túto zložitú otázku je možno jednoduchšia, ako sa na prvý pohľad zdá.

slovakia

left justify in out

V rámci tejto debaty vzniklo hnutie Black Lives Matter a v tomto roku došlo aj k mnohým protestom zo strany hráčov americkej futbalovej ligy NFL.

 

Isté je, že dôvody sú hlbšie a majú veľa vysvetlení. Jednoduché štatistiky z mesta New York za rok 2012 nám však môžu pomôcť túto situáciu pochopiť. Pripomeňme si, že v USA sa etnicita či rasa každého občana eviduje všade, čo je dôležité i pre nasledujúce šatistiky. Tie s presnými dátami môžu dať odpovede na veľa otázok. Napríklad vo Švédsku sa rozhodli takúto evidenciu nerobiť a teraz si lámu hlavu nad tým, čo stojí za masívnym zvýšením kriminality a znásilnení.

 

Máme teda graf, ktorý nám ukazuje štyri hodnoty:

 

1. Percento subjektov ozbrojených strelnou zbraňou.

2. Percento subjektov zasiahnutých strelnou zbraňou.

3. Percento subjektov zabitých strelnou zbraňou.

4. Percento subjektov, ktoré na policajtov strieľali.

 

img

 

Vidíme z neho, že aj keď sú černosi skupinou, ktorá je policajnou streľbou zasiahnutá najčastejšie (69 %) a rovnako sú najčastejšou obeťou policajnej streľby (69%), zároveň vidíme, že z počtu subjektov, ktoré majú strelnú zbraň, tvoria černosi ešte početnejšiu skupinu (75%) a z počtu subjektov, ktoré po policajtoch strieľajú tvoria dokonca absolútne najväčšiu skupinu zo všetkých grafov (79%).

 

Vzájomná kolerácia medzi tým "mať zbraň a strieľať z nej" a "byť postrelený políciou" nám hovorí, že keby čierni páchatelia trestných činov po policajtoch nestrieľali, možno by políciou zastrelení neboli.

 

Čo na to aktivisti Black Lives Matter? Nemohli by im túto jednoduchú vec poradiť namiesto protestov?

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies