Štatistika HIV na Slovensku láme rekordy

NETKY.SK • 16 December 2013, 16:15 • 2 min
Štatistika HIV na Slovensku láme rekordy

BRATISLAVA - Na Slovensku počet nových prípadov HIV láme historické rekordy! Za 9 mesiacov roku 2013 si na Slovensku vypočulo vetu: „Ste HIV pozitívny“ celkovo už 60 ľudí.

slovakia

left justify in out

Také vysoké číslo doteraz nebolo zaznamenané počas celej doby sledovania tohto ochorenia. Počet nových prípadov infekcie vírusom HIV na Slovensku má stále rastúcu tendenciu. Najvyššie zastúpenie prenosu má prenos sexuálnym stykom. Počet testov na HIV má klesajúcu tendenciu, nakoľko mnohí si myslia, že sa ich HIV netýka, neberú HIV ako hrozbu. Zároveň netreba zabúdať ani na iné pohlavne prenosné ochorenia, ktoré sa prenášajú sexuálnym stykom. Infekcia HIV spočiatku nemusí mať žiadne príznaky, prípadne sa môžu po 2 – 3 týždňoch prejaviť príznaky podobné chrípke, alebo mononukleóze. HIV je možné dokázať iba krvným testom na HIV protilátky, ktorý môže každý bezplatne (aj anonymne) absolvovať v každom krajskom meste. Každé testovacie centrum poskytne záujemcovi predtestové poradenstvo, poskytne odpovede na jeho otázky. 

Rok sa ešte nekončí, no dúfame, že číslo HIV pozitívnych neporastie, avšak presné čísla budeme poznať až na začiatku roka 2014. Byť HIV pozitívny neznamená ortieľ smrti. HIV pozitívni pacienti, ktorí sú liečení dostávajú antiretrovirálnu terapiu, ktorou sa potlačí samotný vírus HIV a obmedzí sa jeho množenie. Takto liečený človek prežíva plnohodnotný život, zároveň sa pre svoje okolie stáva menej infekčným. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona