Štatistický úrad získava od januára údaje len elektronicky

NETKY.SK • 1 Január 2015, 13:20 • 2 min
Štatistický úrad získava od januára údaje len elektronicky

BRATISLAVA - Komunikácia Štatistického úradu (ŠÚ) SR so spravodajskými jednotkami prejde podstatnou elektronizáciou.

slovakia

left justify in out

Zmeny prináša novela zákona o štátnej štatistike, ktorá začína platiť od dnešného dňa.
      

Právna úprava bude mať podľa predkladateľa, ktorým je rezort financií, pozitívny vplyv na informatizáciu spoločnosti. "Prispieva k informatizácii spoločnosti hlavne zavedením povinnej elektronickej komunikácie veľkej časti spravodajských jednotiek s úradom. V súčasnosti je úrad schopný prijímať údaje od všetkých spravodajských jednotiek elektronicky, ale táto jeho spôsobilosť sa využíva len na 29 %. Od zákona sa očakáva podstatné zvýšenie tohto podielu, a tým i rozvoj elektronickej komunikácie," uvádza ministerstvo.
      

Podnikateľské subjekty tak prichádzajú o možnosť výberu medzi elektronickou a papierovou komunikáciou s úradom a ostatnými zložkami národného štatistického systému. Svoje povinnosti spravodajských jednotiek si po novom musia plniť iba prostredníctvom online formulára. "Úrad využíva technológiu, ktorá na strane spravodajskej jednotky vyžaduje len bežný prístup na internet bez zaručeného elektronického podpisu. Spravodajským jednotkám teda nevzniknú spomenutiahodné náklady, lebo internet je všeobecne prístupný," konštatuje sa v zákone.
      

Právna norma však počíta aj s výnimkami. "Spravodajská jednotka, ktorá je fyzickou osobou alebo fyzickou osobou - podnikateľom a k 31. decembru predchádzajúceho kalendárneho roka nemá žiadneho zamestnanca, alebo spravodajská jednotka, ktorá má sídlo v obci bez internetového pripojenia alebo signálu, môže povinnosť splniť aj odovzdaním vyplneného formulára v písomnej podobe," uvádza sa v zákone.
      

Štatistickému úradu zároveň pribudla nová povinnosť poskytnúť na požiadanie metodickú pomoc vo veciach štatistiky širokému okruhu subjektov. Predpokladá sa, že to povedie k väčšej využiteľnosti takzvaných administratívnych zdrojov údajov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies