Štatistický úrad vydal analytickú publikáciu o sčítaní obyvateľov, domov a bytov

NETKY.SK • 19 December 2014, 17:17 • 2 min
Štatistický úrad vydal analytickú publikáciu o sčítaní obyvateľov, domov a bytov

BRATISLAVA - Štatistický úrad (ŠÚ) SR vydal analytickú publikáciu, ktorá obsahuje vybrané údaje za celú SR a kraje o obyvateľstve a jeho bývaní. Tie boli získané pri rozhodujúcom okamihu sčítania 21. mája 2011. TASR o tom informoval hovorca ŠÚ SR Marián Jánošík.

slovakia

left justify in out

Podľa neho viaceré z prezentovaných dát sú unikátne tým, že ich jediným zdrojom je sčítanie obyvateľov, domov a bytov. To sa na Slovensku uskutočňuje raz za desať rokov. "Podstatná časť publikácie sa zaoberá obyvateľstvom. Poskytuje prehľad a medzicenzové porovnanie vývoja počtu obyvateľov, ich vekovej, pohlavnej, náboženskej, národnostnej a vzdelanostnej štruktúry," spresnil Jánošík.
     

Ako ďalej uviedol, súčasťou sú aj údaje o materinskom jazyku a najčastejšie používaných jazykoch na verejnosti a v súkromí. Taktiež informácie o ekonomickej aktivite obyvateľov a ich počítačových znalostiach. "Osobitnú pozornosť si zaslúži analytický pohľad na domácnosti a rodiny, ale zaujať môžu aj ďalšie fakty dokumentujúce zmeny v živote obyvateľov SR," podotkol hovorca.
     

Publikácia s názvom "Sčítanie obyvateľov, domov a bytov 2011, fakty o zmenách v živote obyvateľov SR" sa skladá z textovej časti doplnenej tabuľkami, grafmi a mapami. Pridanou hodnotou je podľa slov Jánošíka prezentácia vybraných dát z cenzu 2011, a to prostredníctvom gridového (sieťového) zobrazenia územia SR s využitím štvorcovej mriežky s veľkosťou 1 km x 1 km. Prílohou sú sčítacie formuláre, ktoré sa na Slovensku v roku 2011 dali prvýkrát v histórii vyplniť aj elektronicky. "Množstvo dát, zrozumiteľný jazyk a bohatá grafická úprava robia z tejto publikácie kvalifikovaného sprievodcu nedávnou históriou," dodal Jánošík.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies