Štatistický úrad skúša spracovanie výsledkov obecných volieb

NETKY.SK • 11 November 2014, 13:17 • 2 min
Štatistický úrad skúša spracovanie výsledkov obecných volieb

BRATISLAVA - S treťou celoplošnou skúškou spracovania výsledkov volieb do orgánov samosprávy obcí začal Štatistický úrad (ŠÚ) SR dnes o 9:00. Skúška sa koná v priestoroch, v ktorých budú odborné sumarizačné útvary 49-tich obvodných volebných komisií, ôsmich mestských a dvoch miestnych volebných komisií v noci zo soboty na nedeľu spracovávať výsledky volieb.

slovakia

left justify in out

Ako na dnešnej tlačovej besede povedala predsedníčka ŠÚ SR Ľudmila Benkovičová, najkomplikovanejšie budú voľby v Bratislave, kde je 398 volebných okrskov a v Košiciach, kde je 198 volebných okrskov. Kým nebude spracovaná zápisnica z posledného volebného okrsku, nie sú voľby spracované, zdôraznila Benkovičová.

 

Hlavným cieľom tretej skúšky je preverenie organizácie práce a techniky, kontroluje sa správnosť výsledkov v zápisniciach okrskových, miestnych, mestských a obvodných volebných komisií, ako aj v zápisnici Ústrednej volebnej komisie (ÚVK). Overuje sa aj funkčnosť prezentácie priebežných a definitívnych výsledkov. Dnešná skúška simuluje reálny priebeh sčítania hlasov. Štatistický úrad do nej nasadil 1 014 pracovníkov svojho ústredia a krajských pracovísk. Spolu sa na spracovaní volieb bude zo soboty na nedeľu podieľať približne 1 050 osôb vrátane servisu a logistiky. Zápisnice z volieb sa spracujú na približne 600 počítačoch a 230 tlačiarňach a rukami pracovníkov prejde približne 150-tisíc strán. Funkčnosť a spoľahlivosť programového vybavenia a komunikačných sietí systému už preverili predošlé dve skúšky 17. a 28. októbra. Vôbec po prvý raz sa do skúšky spracovania výsledkov hlasovania vo voľbách zapojili obce. Spolu 615 obcí využilo ponuku štatistického úradu a na spracovanie výsledkov hlasovania použije Integrovaný volebný informačný systém. Z nich 344 sa zapojilo do dnešnej 3. skúšky. 

 

ŠÚ SR uverejní priebežné neoficiálne výsledky obecných volieb po zaznamenaní prvých zápisníc z miestnych či mestských volebných komisií v sobotu po 20:00 na dvoch webstránkach - https://www.statistics.sk a https://www.volbysr.sk. Výsledky by po novom mali byť ľahko prehliadateľné napríklad aj cez mobilné telefóny. Definitívne výsledky publikujú po ich schválení ÚVK v nedeľu 16. novembra. Na spracovanie výsledkov volieb bol vypracovaný špeciálny bezpečnostný projekt. 

 

Odborné sumarizačné útvary vytvára ŠÚ SR podľa zákona v 49 volebných obvodoch a tiež v mestách a mestských častiach, ktoré majú viac ako 50 volebných okrskov. V praxi to znamená, že sumarizačné útvary sú v: Bratislava – mesto, Košice – mesto, Bratislava – Petržalka, Banská Bystrica, Prešov, Žilina, Nitra, Bratislava – Ružinov, Trnava a Martin. Spolu so sumarizačným útvarom pri ÚVK bude teda pracovať 60 sumarizačných útvarov. 

 

Starostov obcí, primátorov miest a poslancov obecných, mestských či miestnych zastupiteľstiev si na najbližšie štyri roky volíme v sobotu 15. novembra od 7:00 do 20:00. V niektorých obciach sa môže začať hlasovať skôr, všade však musia byť volebné miestnosti otvorené do 20:00. Voľby predstaviteľov 2 926 obcí, miest a v prípade Bratislavy a Košíc aj ich mestských častí sa neuskutočnia v 5 989 volebných okrskoch. Pre nedostatok kandidátov si v 14 obciach nezvolia celé zastupiteľstvo, v piatich obciach nebudú voliť starostu a v troch z nich ani svoj poslanecký zbor. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies