Státisíce obetí osmanskej masakry vyhlásia v Arménsku za svätých

NETKY.SK • 23 Apríl 2015, 15:26 • 2 min
Státisíce obetí osmanskej masakry vyhlásia v Arménsku za svätých

JEREVAN - Vedenie arménskej pravoslávnej cirkvi vo štvrtok plánuje vyhlásiť za svätých státisíce arménskych obetí masového vyvražďovania silami niekdajšej Osmanskej ríše, predchodcu dnešného Turecka.

slovakia

left justify in out

Stane sa tak vo štvrtok, teda v predvečer očakávaného stého výročia začiatku vyvražďovania. Arménska cirkev vo svojom vyhlásení označila obete za "mučeníkov arménskej genocídy" a vyzvala "všetkých Arménov na zbožnú účasť na tejto historickej udalosti". Konať sa bude v Ečmiadzinskej katedrále, považovanej za najstaršiu kresťanskú na svete. Podľa hlavy arménskej gregoriánskej cirkvi, katolikosa Garegina II. pôjde o najväčšiu kanonizáciu v histórii. Po jej skončení budú na počesť vysvätených podľa jeho slov zvoniť všetky arménske kostoly na svete, informuje francúzska agentúra AFP.

 

Do arménskej metropoly Jerevan sa v piatok chystajú desaťtisíce ľudí, ktorí si pripomenú sto rokov od začiatku masového zabíjania odhadovaného počtu 1,5 milióna Arménov Osmanmi. Okrem iných prídu aj prezidenti Ruska a Francúzska, teda dvoch spomedzi takmer 25 krajín sveta, ktoré dosiaľ uznali udalosti zo začiatku prvej svetovej vojny za genocídu. Turecko ako nástupnícka krajina Osmanskej ríše tento pojem tvrdo odmieta.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies