Státisíce ľudí vyšli do ulíc metropoly Saná podporiť povstalcov

NETKY.SK • 20 August 2016, 18:42 • 2 min
Státisíce ľudí vyšli do ulíc metropoly Saná podporiť povstalcov

SANÁ - Státisíce ľudí pochodovali dnes v hlavnom meste Jemenu, Saná, na podporu šiitských povstalcov známych ako húsíovia a ich spojenca, bývalého prezidenta Alího Abdalláha Sáliha.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom tlačová agentúra AP.

 

Demonštranti sa v povstalcami ovládanej metropole zišli, aby podporili novú spoločnú politickú radu, ktorej vznik húsíovia a Sálih oznámili koncom júla. Takúto iniciatívu okamžite odmietli medzinárodne uznávaná jemenská vláda i OSN. Sálih bol nútený odstúpiť v roku 2012 po viac ako troch desaťročiach pri moci po rozsiahlych protestoch v rámci tzv. arabskej jari.

 

Vo vojne v Jemene proti sebe stoja armádne jednotky a milície lojálne vláde, ktoré podporuje Saudskou Arábiou vedená koalícia, proti šiitským povstalcom a jednotkám verným Sálihovi. Húsíovia dobyli Saná v roku 2014 a v marci 2015 proti nim začala viesť ofenzívu Spojenými štátmi podporovaná koalícia.

 

Neskôr v priebehu dnešného dňa koaličné nálety zasiahli prezidentský palác v Saná a ďalšie lokality v meste, čo si podľa bezpečnostných zdrojov vyžiadalo zatiaľ neznámy počet obetí. Civilná obrana v Saudskej Arábii okrem toho oznámila, že húsíovia odpálili strelu cez hranicu do saudskoarabskej provincie Nadžrán, kde zabili Saudskoaraba a zranili šiestich obyvateľov pochádzajúcich z Jemenu a Pakistanu.

 

Mierové rozhovory o Jemen stroskotali začiatkom tohto mesiaca a Saudskou Arábiou vedené sily obnovili intenzívne letecké útoky v krajine krátko na to.

 

V Ománe, jednom z miest využívaných na mierové rokovania, vyjednávači húsíov uviedli, že saudskoarabské sily im bránia v návrate do Jemenu blokovaním medzinárodných letov do Saná.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies