Statiku mrakodrapu Empire State Building v New Yorku vyskúšala tragédia

NETKY.SK • 26 Júl 2010, 11:16 • 2 min
Statiku mrakodrapu Empire State Building v New Yorku vyskúšala tragédia

Statiku mrakodrapu Empire State Building v New Yorku vyskúšala tragédia

slovakia

left justify in out

img

Do newyorského mrakodrapu Empire State Building narazilo pred 65 rokmi 28. júla 1945 americké vojenské lietadlo. O život vtedy prišlo 14 ľudí.
      Za hmlistého rána pilotoval cvičný bombardér B-25 podplukovník William Smith. Bol na ceste na letisko Newark, aby vyzdvihol veliteľa. Kvôli zlej viditeľnosti mu veža odporučila, aby zosadol, ale Smith požiadal a dostal povolenie od armády letieť ďalej. Neodhadol však dobre svoju polohu. Posledná správa od neho znela: "Nevidím vrchol Empire State Building". Pre hustú hmlu Smith nasmeroval lietadlo nižšie a ocitol sa nad stredom Manhattanu, obkolesený mrakodrapmi. Viedol bombardér priamo na jednu z budov, ale v poslednom momente sa mu podarilo zrážku zvrátiť. Nanešťastie ho to nasmerovalo na iný mrakodrap. Smith sa vyhol ďalším budovám, ale zrážke napokon nezabránil.
      O 9.49 h miestneho času desaťtonový stroj vrazil do severnej steny Empire State Building. Na 79. poschodí v priestore kancelárií spoločnosti National Catholic Welfare Conference vznikol otvor. Palivo sa vznietilo a požiar sa rozšíril až na 75. poschodie cez schodištia a výťahové šachty. Niektorých zamestnancov dostihla v plameňoch okamžitá smrť. Jeden z motorov prerazil steny a preletel cez strechu na 12-poschodovej susednej budove. Druhý sa dostal do výťahovej šachty a spadol na kabínu. Tá začala padať, ale spomalilo ju príslušné zariadenie. Dve ženy vo vnútri výťahu zázračne ostali nažive.
      Trosky lietadla aj budovy pokryli okolité ulice. Pri nešťastí zahynulo 14 ľudí (11 zamestnancov v budove a traja členovia posádky). Zranených bolo ďalších 26 osôb. Statika budovy zostala neporušená, škody dosiahli výšku milión dolárov.
      Empire State Building, ktorý sa vyníma do výšky 450 metrov nad centrom Manhattanu, je najznámejšou kancelárskou budovou na svete. Vystavali ju v štýle art deco a otvorili v roku 1931. Robustná vysielacia technológia tohto mrakodrapu podporuje v súčasnosti všetky hlavné televízne a rádiové stanice na newyorskom metropolitnom trhu.
      Mrakodrap vyhodnotili v roku 2008 ako najobľúbenejšiu budovu USA podľa prieskumu verejnej mienky Amerického inštitútu architektov. Rozhľadňa na mrakodrape je jednou z najvyhľadávanejších atrakcií na svete a pre turistov v tomto regióne je cieľom číslo jeden.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona