AKTUALIZÁCIA: Poškodenú bytovku v Prešove definitívne zbúrajú

NETKY.SK • 17 December 2019, 19:00 • 2 min
AKTUALIZÁCIA: Poškodenú bytovku v Prešove definitívne zbúrajú

PREŠOV - Pôvodne stavbári chceli odstrániť iba horné štyri najpoškodenejšie poschodia paneláku, ktorý minulý týždeň zdemoloval výbuch plynu.

slovakia

left justify in out

Po prvom dni búracích prác to však vyzeralo tak, že sa dom zachrániť nepodarí ani z časti. "V tejto chvíli to vyzerá tak, že dole pôjde celý dom," pripustil statik Jozef Polák. Informoval český portál Novinky.

 

Výbuchom plynu zničený bytový dom na Mukačevskej ulici 7 v Prešove definitívne zbúrajú. Rozhodnutie krízového štábu po druhom dni asanačných prác potvrdil hlavný statik Jozef Polák. Česká spoločnosť, zabezpečujúca likvidáciu následkov požiaru, chce demolačné práce ukončiť v priebehu stredy 18. decembra.

 

Podľa statika sú horné podlažia natoľko degradované požiarom, že v priebehu prác sa všetko sypalo a padalo dole. "Došlo k preťaženiu stropov od materiálu. Niektoré spadli až dole. Stav je kritický aj na dolných podlažiach," povedal Poliaka. V tomto stave podľa neho nemá význam spodne podlažie technicky zachraňovať.

 

Špeciálny stroj českej spoločnosti Cannonier pracoval v pondelok od rána až do štvrtej popoludní. "Práca prebiehala, musím povedať, úplne úžasne. Naozaj sa za nás modlil celý Prešov," vyslovil spokojnosť technický riaditeľ firmy Jiří Raszka.

 

 

"Po pondelku sa nám uľavilo a riziko, ktoré tu bolo, sme znížili minimálne o 70 percent," dodal Raszka, ktorý priebeh demolácie sledoval zo strechy neďalekého paneláku.

 

Telo nenašli

Po výbuchu je stále nezvestná jedna žena. Policajti pomocou dronu ešte pred demoláciou prehľadali každú miestnosť zničenej budovy. Telo sa ale nájsť nepodarilo. Oficiálne tak má výbuch plynu a následný požiar zo šiesteho decembra na svedomí sedem životov.

 

Obyvatelia okolitých domov boli z bezpečnostných dôvodov evakuovaní. Do svojich domovov sa mohli vrátiť až podvečer, po ukončení prác. Zajtra sa scenár zopakuje a búracie práce budú pokračovať.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies