Štát zrušil plánovanú aukciu dlhopisov

NETKY.SK • 16 August 2013, 15:56 • 2 min
Štát zrušil plánovanú aukciu dlhopisov

BRATISLAVA - Slovensko ruší plánovanú augustovú aukciu štátnych dlhopisov. Uviedla to štátna Agentúra pre riadenie dlhu a likvidity (ARDAL), podľa ktorej má štát momentálne na účtoch dosť peňazí a ďalšie dlhopisy tak predávať nepotrebuje.

slovakia

left justify in out

"V auguste nie sú splatné žiadne finančné záväzky štátu z cenných papierov. Na základe odpovedí primárnych dílerov a skutočnosti, že k 31. júlu 2013 už je prefinancovaných takmer 90 % potrieb štátu plánovaných v tomto roku, v auguste sa neuskutoční plánovaná aukcia dlhopisov,“ uvádza agentúra.

Aukcia sa podľa harmonogramu mala uskutočniť 19. augusta a vysporiadať sa mala 22. augusta. Okrem nej má pritom štát v tomto roku naplánované ešte ďalšie štyri aukcie štátnych bondov. Aký bude ich osud však zatiaľ Agentúra pre riadenie dlhu a likvidity nehovorí. Podľa The Wall Street Journal však účastníci trhu takéto rozhodnutie očakávali. "August je tradične veľmi slabý miesiac na vydávanie štátnych bondov v eurozóne, kedy krajiny rušia alebo si ani vôbec neplánujú žiadne aukcie,“ píše denník. 

Slovenský správca dlhu však naopak vysiela investorom signály, že má naopak záujem bondy od nich predčasne spätne nakupovať. "Vzhľadom na stav hotovostných rezerv a očakávané cash flow do konca roka ARDAL má záujem o predčasný spätný nákup dlhopisov,“ informuje agentúra. 

Agentúra plánuje predčasný odkup dlhopisov zo série 202 a 217. V prvom prípade ide o desaťročné bondy splatné vo februári budúceho roku a v druhom prípade o trojročný cenný papier so splatnosťou dokonca až v apríli 2014. Z oboch týchto emisií pritom štát predal cenné papiere spolu za vyše 2,8 mld. eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona