Štát zníži sadzbu DPH na výrobky a služby zo sociálnych podnikov

NETKY.SK • 10 Január 2018, 13:18 • 2 min
Štát zníži sadzbu DPH na výrobky a služby zo sociálnych podnikov

BRATISLAVA - Nový zákon o sociálnych podnikoch je pre ministra práce Jána Richtera (Smer-SD) dlho očakávaným materiálom.

slovakia

left justify in out

"Pretože si myslím, že je to reálny prostriedok, ako riešiť regionálne rozdiely," zdôraznil šéf rezortu práce po stredajšom rokovaní vlády. Kabinet na svojom zasadnutí schválil návrh zákona o sociálnej ekonomike a sociálnych podnikoch, ktorý pripravil Richterov rezort. Účinnosť by mal nadobudnúť od mája tohto roku.

 

Podľa ministra sa pritom počas výjazdových rokovaní vlády v okresoch s najvyššou nezamestnanosťou ukázala potreba vytvorenia viac ako 60 nových sociálnych podnikov podľa nového zákona. "Očakávame, že v prvom rade dáme priestor pre dlhodobo evidovaných nezamestnaných, ktorí by sa mali uplatniť ako noví zamestnanci, prípadne aj zdravotne ťažko postihnutí," opísal Richter.

 

Z Európskeho sociálneho fondu je zároveň podľa neho pripravených 120 miliónov eur vo forme priamej a nepriamej pomoci pre takéto podniky. Priama pomoc by mala spočívať v konkrétnych projektoch, napríklad na výbavu jednotlivých podnikov.

 

Nepriama pomoc by mala byť v podobe pôžičiek, čiže ide o návratnú formu podpory. "Presne sme určili podmienky, za ktorých je možné požiadať o jednotlivé typy pomoci," dodal Richter. Nový zákon teda podľa neho po prvý raz jasne pomenúva pravidlá, ktoré súvisia s fungovaním sociálnych podnikov.

 

Uplatňuje sa podľa rezortu práce istá pozitívna diskriminácia pre tieto podniky, napríklad v prípade verejného obstarávania. Pre sociálne podniky však platia aj pravidlá, ktoré súvisia s ich ziskovosťou. Napríklad, ako môžu rozdeliť zisk.

 

"Som veľmi rád, že sa mi na poslednú chvíľu podarilo vyrokovať s ministerstvom financií, že výrobky a služby, ktoré pôjdu zo sociálnych podnikov, budú riešené nižšou sadzbou dane z pridanej hodnoty (DPH)," dodal minister.

 

Richter tak očakáva, že v priebehu roka by sa mohla táto oblasť rozvinúť v maximálnej miere. "Ideme zriaďovať aj takzvané metodicko-poradenské strediská, ktoré budú v maximálnej miere vychádzať v ústrety akýmkoľvek obciam, mestám, prípadne neverejným zriaďovateľom takýchto podnikov, aby mali dostatok informácií a vedeli v litere zákona postupovať pri vytváraní sociálnych podnikov," vysvetlil.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies