Štát zatiaľ zrejme do predaja elektrární nevstúpi

NETKY.SK • 30 Marec 2015, 10:54 • 2 min
Štát zatiaľ zrejme do predaja elektrární nevstúpi

BRATISLAVA - Ministerstvo hospodárstva SR (MH) zatiaľ zrejme nevstúpi do procesu predaja 66-percentného podielu Slovenských elektrární (SE). Tento proces dokonca nepodporuje.

slovakia

left justify in out

Prioritou totiž podľa ministerstva nateraz stále zostáva dostavba dvoch jadrových blokov Atómovej elektrárne Mochovce. "Prioritou naďalej zostáva dostavba jadrovej elektrárne v Mochovciach a štát nebude podporovať predaj akcií spoločnosti Enel, pokiaľ nebude garantovaná a splnená podmienka dostavby Atómovej elektrárne Mochovce,“ povedala pre portál vEnergetike.sk hovorkyňa ministra hospodárstva Miriam Žiaková.

 

Rezort hospodárstva však nevylúčil, že v istej fáze predaja majoritného podielu Slovenských elektrární, ktorý predáva ich majiteľ talianska spoločnosť Enel, vstúpi. „Nevylučujeme možnosť a záujem posilnenia pozície štátu v SE, pričom konkretizovať detaily by bolo predčasné," konštatovala Žiaková.

 

Aj podľa predsedu vlády Roberta Fica bude Slovensko proti tomu, aby spoločnosť Enel predávala svoj väčšinový podiel v SE skôr, ako sa dokončí dostavba nových jadrových blokov v Mochovciach. Spoločnosť Enel vo svojom stanovisku uviedla, že rešpektuje názor premiéra Fica, nemyslí si však, že predaj z časového hľadiska ovplyvní dokončenie jadrových blokov. "Proces predaja podielu spoločnosti Enel v SE bude pokračovať podľa plánu," uviedla firma Enel.

 

Šéf Enelu Francesco Starace pred necelými dvoma týždňami na výročnej tlačovej konferencii talianskej energetickej skupiny v Londýne potvrdil, že proces predaja Slovenských elektrární pokračuje. Záväzné ponuky na kúpu elektrární budú podľa neho prezentované najneskôr do 9. mája.

 

O predávaný 66-percentný podiel Slovenských elektrární zatiaľ prejavili záujem štyria uchádzači. Nateraz je známe, že o Slovenské elektrárne prejavili záujem česká energetická skupina ČEZ a rafinéria Slovnaft spoločne s maďarskou spoločnosťou MVM Group. Týchto záujemcov potvrdil aj taliansky investor. Zvyšných dvoch zatiaľ nikto z kompetentných nekonkretizoval. V médiách sa však hovorilo ako o prípadných záujemcoch o čínskej spoločnosti China National Nuclear Corporation (CNCC) a českej energetickej skupine Energetický a průmyslový holding (EPH). V ostatnom období sa hovorí aj o záujme fínskeho investora.

 

Spoločnosť Slovenské elektrárne je najväčším výrobcom elektriny na Slovensku. V apríli 2006 sa jej hlavným akcionárom stala spoločnosť Enel so 66-percentným podielom. Zvyšných 34 % akcií vlastní Ministerstvo hospodárstva Slovenskej republiky. Na kúpu slovenského výrobcu elektriny vynaložil Enel pred deviatimi rokmi necelých 840 miliónov eur. Spoločnosť Slovenské elektrárne disponuje 5 739 megawattmi inštalovaného výkonu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies