Štát zaplatil za vlaňajšok za súkromnú R1 sumu 123,59 milióna eur

NETKY.SK • 22 Február 2015, 17:02 • 2 min
Štát zaplatil za vlaňajšok za súkromnú R1 sumu 123,59 milióna eur

BRATISLAVA - Za súkromnú rýchlostnú cestu R1 medzi Nitrou a Banskou Bystricou zaplatil štát za vlaňajšok 123,59 milióna eur s daňou z pridanej hodnoty (DPH). Táto suma ale nemusí byť podľa hovorcu ministerstva dopravy Martina Kóňu konečná.

slovakia

left justify in out

Rezort dopravy mal totiž v roku 2014 výhrady voči niektorým nápravným opatreniam zo strany spoločnosti Granvia, ktorá cestu postavila a teraz ju udržiava a prevádzkuje. Ide o prvý a doteraz jediný cestný PPP projekt. "Tieto výhrady sa následne premietajú do sporov a v zmysle mechanizmov podľa koncesnej zmluvy v súčasnosti prebiehajú rokovania o urovnaní sporov," vysvetlil Kóňa.

 

Ministerstvu sa napríklad nepáčilo, že súkromná firma nestihla opraviť zvodidlá alebo dopravnú značku do času, ktorý je stanovený v zmluve.

 

Za rok 2013 pritom štát zaplatil splátku za súkromnú cestu R1 vo výške 120,25 eura aj s DPH. Ani táto splátka ale ešte nie je konečná. "Splátka za rok 2013 ešte nie je definitívne uzatvorená. Rokuje sa o ešte prebiehajúcich sporoch, pričom cieľom ministerstva je dosiahnuť čo najväčšiu úsporu," opísal Kóňa.

 

Vlani i v roku 2013 bola pritom súčasťou ročnej splátky aj dvojmiliónová platba za bezpečnosť. Na ňu má súkromná firma nárok v plnej výške, ak sa na ceste stane ročne menej ako 65 nehôd s následkom na zdraví účastníkov nehody. Tento limit prekročený nebol ani v jednom roku, spoločnosť tak na platbu mala nárok.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies