Štát začína s vyplácaním plynových vratiek

NETKY.SK • 20 Január 2016, 13:16 • 2 min
Štát začína s vyplácaním plynových vratiek

BRATISLAVA - Slovenské domácnosti budú dostávať takzvané plynové vratky.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo hospodárstva SR (MH) začína posielať list s poštovou poukážkou, na základe ktorej dostane domácnosť od štátu naspäť za minuloročný spotrebovaný plyn od 10 do 165 eur. "Peniaze prídu 1,4 milióna domácnostiam na prelome januára - februára,“ povedal na stredajšej tlačovej besede premiér Robert Fico. "Prvé listy začneme posielať už budúci týždeň podľa abecedného poriadku. List by mali dostať ľudia do dvoch týždňoch. Občan má 60 dní na preplatenie poštovej poukážky,“ dodal minister hospodárstva Vazil Hudák.


Slovenská domácnosť dostane od štátu plynovú vratku v sume podľa toho, koľko plynu vlani odobrala. Najmenej dostanú domácnosti, ktoré sú v kategórii D1, a teda používajú plyn len na varenie. Takýchto domácnosti je 680 tisíc. V kategórii D2, čiže domácností, ktoré plynom aj ohrievajú vodu, je spolu 350 tisíc a v kategórii D3, v ktorej domácnosti plynom aj kúria, je 380 tisíc. Celkovo by malo ísť na plynové vratky z tohtoročného štátneho rozpočtu zhruba 47 miliónov eur.
Na plynové vratky bude mať nárok každý odberateľ, ktorý splní dve podmienky. Prvou podmienkou je, že nespotreboval za ostatných 12 mesiacov viac ako 68 573 kilowatthodín plynu. Nebude sa to týkať odberateľov v tarife D4, medzi ktorých patria napríklad aj "vykurovači bazénov". Ďalším predpokladom pre vyplatenie príspevku je, že odberateľ mal uzatvorenú k prvému novembru minulého roka platnú zmluvu o združenej dodávke plynu do konkrétneho odberného miesta s akýmkoľvek dodávateľom plynu. Príspevok sa teda bude vyplácať odberateľovi, ktorému bola k prvému novembru minulého roka realizovaná dodávka plynu do konkrétneho odberného miesta na základe zmluvy o združenej dodávke plynu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies