Štát začína odkupovať pohľadávky veriteľov Váhostavu

NETKY.SK • 23 September 2015, 16:23 • 2 min
Štát začína odkupovať pohľadávky veriteľov Váhostavu

BRATISLAVA - Štát začína s odkupovaním zistených pohľadávok pôvodných nezabezpečených veriteľov stavebnej spoločnosti Váhostav - SK, a.s. (Váhostav).

slovakia

left justify in out

Spoločnosť Slovenská reštrukturalizačná, s. r. o., ktorú na tento účel zriadilo ministerstvo financií, v stredu vyhlásila príslušnú verejnú výzvu. O odkúpenie svojich pohľadávok voči Váhostavu za 50 % ich hodnoty, najviac však do 200 tis. eur môže 670 veriteľov, zväčša firiem, požiadať do 31. marca 2016.


"Cieľom tejto verejnej výzvy je jednorazové odkúpenie celého objemu zistených pohľadávok jednotlivého pôvodného nezabezpečeného veriteľa uvedeného v skupine č. 17, ktoré boli v reštrukturalizačnom konaní zistené, za podmienok uvedených v tejto výzve," oznámila Slovenská reštrukturalizačná na svojom portáli. Predmetom odkúpenia nie sú popreté pohľadávky alebo ich časti, bez ohľadu na to, či veriteľ podal alebo nepodal na súd žalobu voči Váhostavu o ich určenie. Ani akcie a iné prípadné majetkové účasti, ktoré pôvodní nezabezpečení veritelia vymenili s Váhostavom za svoje pohľadávky.


Veritelia môžu predkladať žiadosti v regionálnych zastúpeniach Slovenskej záručnej a rozvojovej banky, a.s. v Bratislave, Žiline a Liptovskom Mikuláši spolu s požadovanými dokladmi od 9:00 do 15:00. Termín stretnutia je potrebné vopred telefonicky dohodnúť. Veritelia potrebujú desať rôznych dokumentov - žiadosť o odkúpenie pohľadávky/pohľadávok, doklady preukazujúce vznik a výšku pohľadávky, prihlášku pohľadávky do reštrukturalizačného konania, ako aj podrobný prehľad pohľadávok nezabezpečeného veriteľa zaradených do skupiny č. 17, vyhlásenie o pomoci de minimis, výpis z obchodného registra/živnostenského registra, doklad totožnosti, splnomocnenie, ak je pôvodný nezabezpečený veriteľ zastúpený, bankové spojenie a číslo účtu a potvrdenie banky o tom, že pôvodný veriteľ je majiteľom účtu.


Očakáva sa, že veritelia Váhostavu uprednostnia predaj svojich pohľadávok za polovičnú hodnotu štátu. Tak by sa k svojim peniazom mali dostať rýchlejšie, ako keby čakali na postupné splácanie priamo od stavebnej firmy. Váhostav má na základe reštrukturalizačného plánu od budúceho roku vyplatiť nezabezpečeným veriteľom za päť rokov 18,75 %, čiže 19,62 mil. eur z ich pôvodných pohľadávok v objeme 104,7 mil. eur. Sedem schránkových firiem má pohľadávky vo výške zhruba 39 mil. eur. Po ďalších piatich rokoch bude splatná ostávajúca časť pohľadávok do 50 %. Zvyšná polovica je majetkové právo veriteľov na 49 % akcií Váhostavu alebo na vlastné zdroje.


Ministerstvo financií malo uhradiť 20 mil. eur do osobitného kapitálového fondu Slovenskej reštrukturalizačnej do 30 dní od jej vzniku (29. júla), teda do 28. augusta. Slovenská reštrukturalizačná má základné imanie 855 tis. eur. "Spoločnosť bola založená na čas neurčitý s predpokladanou dobou existencie desať rokov," uviedol v auguste pre agentúru SITA konateľ štátnej firmy Peter Miššík. Firma má v predmete činnosti uvedené faktoring a forfaiting v rozsahu voľnej živnosti.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies